Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προχωρά σ' ένα ακόμη βήμα για την υπονόμευση της απεξάρτησης

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της προκλητικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση ήδη προχωρά στο επόμενο βήμα.

Με «επείγον» έγγραφό του (αριθ. πρωτ. Δ2α/οικ.80156) το υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τοξικοεξάρτησης «να δώσουν τεκμηριωμένες απόψεις» εντός δέκα ημερών σχετικά με:

-- Τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Κινητών Μονάδων ως Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

-- Τη δυνατότητα χρήσης του ΧΕΧ και από χρήστες που δεν κάνουν ενέσιμη χρήση (δηλ. όσους «καπνίζουν» ή εισπνέουν).

-- Τη δυνατότητα χρήσης του ΧΕΧ και από θεραπευόμενους σε προγράμματα υποκατάστασης οι οποίοι είναι σε φάση υποτροπής.

-- Την αλλαγή τρόπου καταγραφής των εισερχομένων στους χώρους ΧΕΧ.

Επίσης, τους καλεί να προσδιοριστούν σαφώς: Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η στελέχωση, η χωροθέτηση των ΧΕΧ, η πιθανή σύμπραξη με την Τοπική Διοίκηση και το μεθοδολογικό πλαίσιο λειτουργίας και διασύνδεσης με συναφείς υπηρεσίες Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΧΕΧ είναι χώροι που απευθύνονται σε όσους κάνουν ενέσιμη χρήση ηρωίνης, οι οποίοι - όπως ισχυρίζονται όλα τα αστικά κόμματα που ψήφισαν υπέρ της λειτουργίας τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ) - θα μπορούν να κάνουν «υγιεινά και με ασφάλεια» χρήση εντός ενός νομιμοποιημένου περιθωρίου. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιοι χώροι αποτέλεσμα ήταν η ενθάρρυνση και αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και η υπονόμευση του κινήτρου για θεραπεία. Το νομοσχέδιο για τους ΧΕΧ το είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012 και το 2019 το επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και ψηφίστηκε.

Με τη συγκεκριμένη προσπάθεια η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενου θανάτου. Κυρίως όμως επιδιώκει την άμεση εμπλοκή τους στη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας των ΧΕΧ, τη στιγμή μάλιστα που η φιλοσοφία των «στεγνών» προγραμμάτων είναι στην αντίπερα όχθη με τις πολιτικές διαχείρισης και συντήρησης του προβλήματος. Με λίγα λόγια, καλεί τα «στεγνά» προγράμματα να βάλουν «νερό στο κρασί», να νοθεύσουν τις καθαρές θέσεις τους γύρω από την απεξάρτηση.

Σε δεύτερη «ανάγνωση», το συγκεκριμένο έγγραφο εγείρει νέα ερωτήματα, καθώς η συναίνεση και η πιθανή συνδρομή με προσωπικό των «στεγνών» (τα οποία είναι ήδη υποστελεχωμένα) στη λειτουργία των ΧΕΧ αποτελούν τον Δούρειο Ιππο για συγχωνεύσεις «στεγνών» και προγραμμάτων υποκατάστασης, για τη δημιουργία ενός «ενιαίου φορέα» όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει η εφαρμογή της ευρωενωσιακής πολιτικής «μείωσης της βλάβης», πριμοδοτώντας τη διά βίου συντήρηση και εξάρτηση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «συνέργειας» αποτελεί πάγια επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ