Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Ενάντια στη μεταρρύθμιση που τσακίζει τις συντάξεις και την Ασφάλιση

Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών των Βερσαλλιών
Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών των Βερσαλλιών
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γαλλία ενάντια στις νέες ανατροπές με τις οποίες η κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, χτυπά τον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης και των συντάξεων.

Στις 9 Γενάρη έχει οριστεί νέα «μέρα κινητοποίησης» με διαδηλώσεις, ενώ σε πολλούς τομείς και χώρους συνεχίζονται πολυήμερες απεργίες, μετά και από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UD 13 CGT), με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, καλούσε σε πολύμορφη κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση της μεταρρύθμισης. Χτες Τρίτη, παραμονή των Χριστουγέννων, είχε οργανώσει απεργιακό γεύμα στο λιμάνι της πόλης. Στις 2 Γενάρη καλεί σε νέα περιφερειακή σύσκεψη για τη συνέχιση του αγώνα. Στις 9 Γενάρη καλεί στην πανεθνική «μέρα κινητοποίησης» και σε απεργία, με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Οτ Καναμπιέρ. Ενώ και την επομένη, 10 Γενάρη, καλεί σε νέα 24ωρη απεργία αλλά και «πρωτοβουλίες μέσα στα εργοστάσια και τις πόλεις της Μπους ντι Ρον» (όπως λέγεται η περιφέρεια).

Δυναμικά συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε κλάδους όπως η Χημική Βιομηχανία. Τη Δευτέρα, μετά από συνέλευση των απεργών αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής στο διυλιστήριο της «Total» στην περιοχή Γκρανπουί. Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν και για άλλους μεγάλους χώρους του κλάδου, όπως το διυλιστήριο της «PetroIneos» στο Λαβερά, όπου η παραγωγή φτάνει τα 210.000 βαρέλια τη μέρα.

Στις Συγκοινωνίες, στα συνδικάτα των σιδηροδρομικών παραμένουν σημαντικά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, σε τομείς όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), αλλά και το μετρό στο Παρίσι.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση κλιμακώνει τη συκοφάντηση των απεργών, με τους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Μακρόν να ζητά «εκεχειρία» από ...«σεβασμό για τις οικογένειες και την οικογενειακή ζωή». Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος προσπάθησε να «εκτονώσει» τη λαϊκή οργή που προκαλούν οι νέες ανατροπές, ανακοινώνοντας ότι δεν θα πάρει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην Προέδρους της χώρας (που φτάνει τα 13.500 μηνιαίως). Ανακοίνωσε δηλαδή ότι θα ...θυσιάσει ένα από τα αναρίθμητα προνόμια (υλικά και άλλα) που διασφαλίζει η αστική τάξη για τους άξιους υπηρέτες της. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως, όταν εγκαταλείψουν τα Ιλίσια Πεδία, τις περισσότερες φορές «απασχολούνται» σε κάποια από τα ευαγή της ιδρύματα (πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης κ.τ.λ.), φυσικά με το αζημίωτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ