Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Περικύκλωση τουρκικού φυλακίου στο Ιντλίμπ

Από τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ στη Βόρεια Συρία
Από τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ στη Βόρεια Συρία
Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ σε στενή συνεργασία με τη ρωσική βάση Χμέιμιμ δείχνει να αυξάνει τις πιέσεις και έναντι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα τη διατήρηση της «εκεχειρίας» και δημιουργία «ζωνών ασφαλείας».

Οπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, από τις 19 Δεκέμβρη ο συριακός στρατός κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο 35 χωριών και κωμοπόλεων του Ιντλίμπ. Μάλιστα, εδώ και ένα 48ωρο δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν περικυκλώσει (για δεύτερη φορά εδώ και μήνες) τουρκικό φυλάκιο του Αλ Σουρμάν στο Ιντλίμπ, έπειτα από την ανακατάληψη εδαφών που έλεγχαν επί χρόνια οι τζιχαντιστές και άλλοι αντικαθεστωτικοί κοντά στην πόλη Μααρέτ αλ Νουμάν στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας. Πρόκειται για το δεύτερο τουρκικό παρατηρητήριο, μετά από εκείνο στην περιοχή Μόρεκ, που περικυκλώνεται από το συριακό στρατό εδώ και μήνες.

Ως γνωστόν, τα τουρκικά παρατηρητήρια είναι 12 και στήθηκαν από τον τουρκικό στρατό στο Ιντλίμπ βάσει της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας στο Σότσι το Σεπτέμβρη του 2018 με στόχο δήθεν τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» πλάτους 15 - 20 χιλιομέτρων.

Οι τζιχαντιστές ανασυντάσσονται

Παράλληλα, στο Ιράκ αυξάνονται οι ενδείξεις για ανασύνταξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» καθώς πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC, που επικαλούνται δυτικές μυστικές υπηρεσίες, καταγράφουν αύξηση των επιθέσεων. Ο Λαχούρ Ταλαμπανί, ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των Κούρδων του Ιράκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές πλέον έχουν «καλύτερες τεχνικές, καλύτερες τακτικές και πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους» μιας που εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν οχήματα, όπλα, τρόφιμα, εξοπλισμό. «Θα είναι δυσκολότερο να τους βγάλουμε από τις τρύπες τους. Είναι σαν η "Αλ Κάιντα" να έχει πάρει στεροειδή», είπε χαρακτηριστικά, διαπιστώνοντας πως οι τζιχαντιστές πλέον δεν προτιμούν να ελέγχουν εδάφη αλλά να εντείνουν τις επιθέσεις «ανταρτοπόλεμου» μένοντας μέσα σε ορεινές σπηλιές.

Ανώτερος αξιωματικός του ιρακινού στρατού προειδοποίησε ότι εάν η κατάσταση μείνει ως έχει, το 2020 οι τζιχαντιστές (που υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 4.000) θα αναδιοργανωθούν περισσότερο, θα είναι πλέον ισχυρότεροι και «θα εξαπολύουν περισσότερες επιθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ