Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επαφές Ροχανί στην Ιαπωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας διάρκειας 75 λεπτών ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, τέθηκαν στις 21 Δεκέμβρη τα αποτελέσματα της επίσημης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Τόκιο στο τέλος της περασμένης βδομάδας ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία και τον συντονισμό ενεργειών». Από την πλευρά του, ο Αμπε περιορίστηκε να δηλώσει πως η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ηγέτη, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο περιεχόμενο ή το αποτέλεσμα της συνομιλίας.

Ιαπωνικά δίκτυα πάντως μετέδωσαν πως ο Ιρανός ηγέτης ζήτησε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στήριξη προκειμένου να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του που παραπαίει μετά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στην Τεχεράνη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Τόκιο, ο Ροχανί χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση της Ιαπωνίας να μη συμμετάσχει στην (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) ναυτική δύναμη στον Κόλπο. «Η Ιαπωνία στέλνει ένα πλοίο παρατήρησης, αλλά όχι για τον Κόλπο και για τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα αφορά τον Κόλπο του Ομάν, τη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ