Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, παραμένουν διαφωνίες

ΡΩΜΗ.--

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Κόντε, με 334 ψήφους υπέρ, 232 κατά (κυρίως από «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» κ.τ.λ.) και 4 αποχές. Η κυβέρνηση είχε δώσει στην έγκριση του προϋπολογισμού και χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην ίδια, με φόντο την αναζωπύρωση της συζήτησης για την τακτική που η Ρώμη πρέπει να τηρήσει στις διαπραγματεύσεις εντός ΕΕ για την αναμόρφωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας κ.τ.λ.

Θυμίζουμε ότι οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες αναδείχτηκαν πρόσφατα και με αποχωρήσεις στελεχών του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) που ήδη μετακινήθηκαν στη «Λέγκα» ή έχουν δηλώσει ότι θα το κάνουν, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «πλήρη συμμόρφωση» με τις «επιταγές» των Βρυξελλών.

Πάντως, στον νέο προϋπολογισμό ιεραρχούνται μέτρα που προκρίνουν τη στροφή κεφαλαίων προς τις λεγόμενες «εναλλακτικές μορφές Ενέργειας», μεταξύ άλλων με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 4,24 δισ. ευρώ μόνο την επόμενη τριετία.

Στο μεταξύ, νέες διεργασίες στον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας φανερώνει και το όλο και πιο προβαλλόμενο «Κίνημα της σαρδέλας», που με άρθρο πρωταγωνιστών τους στη «Λα Ρεπούμπλικα» εναντιώνεται στη μετεξέλιξή του σε κόμμα, «όχι επειδή τα κόμματα έχουν κάτι το λανθασμένο, αλλά λόγω του ότι προερχόμαστε από ένα καζάνι στο οποίο δεν θέλουμε να επιστρέψουμε». Το «κίνημα» αυτό έχει εμφανιστεί ως προσπάθεια «καταπολέμησης» των διαφόρων «μορφών λαϊκισμού». Στο άρθρο το «κίνημα» συνδέεται με «μια μακρά διαδικασία», στην οποία κανείς δεν θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και εκφράζονται διαθέσεις συνέχισης της πορείας που έχει ξεκινήσει «με τη συμμετοχή εργατών, εθελοντών, ανέργων, ακτιβιστών, πρώην πολιτικών και απογοητευμένων πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ