Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πυκνές εξελίξεις, βαριά ατζέντα με ευρωατλαντική σφραγίδα

Πυκνές είναι οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, βρέθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Κάσο, από όπου έστειλε ξανά μήνυμα προς την αστική τάξη της Τουρκίας ότι «με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».

Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθεί στη λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Σε αυτό το πλαίσιο είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «για ανταλλαγή ευχών», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Αργότερα ο Ν. Δένδιας έγινε δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε μια συνάντηση όπου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης - εκλεγμένος με τη στήριξη του CHP - Ε. Ιμάμογλου.

Παραμονές Χριστουγέννων ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκ. Στεφανής, επισκέφτηκε τις νήσους Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω, ζώνη όπου τις τελευταίες μέρες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ προχωρά και σε υπερπτήσεις. Ενδεικτικά, στις 24/12 έγιναν 7 υπερπτήσεις σε Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη, Παναγιά και Οινούσσες, ενώ και την Παρασκευή έκαναν υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά, Οινούσσες και άλλα νησιά.

Στις 2 Γενάρη θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό «EastMed». Η συμφωνία θα υπογραφεί, καταρχάς, από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κύπρου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της και από την Ιταλία σε μετέπειτα χρόνο, με την αιτιολογία πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το σημείο κατάληξης του αγωγού στο έδαφός της κι ενώ σε προηγούμενες φάσεις η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο.

Ακολουθεί τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο στις 4 ή 5 Γενάρη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί και εδώ να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι οι συμμαχίες του κεφαλαίου που μπλέκουν ακόμα βαθύτερα το λαό στη δίνη των ανταγωνισμών κατοχυρώνουν τάχα τα συμφέροντά του.

Στη συνέχεια, στις 7 Γενάρη ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, με θέμα μεταξύ άλλων και τις τέτοιες εξελίξεις. Την ίδια μέρα θα παραβρεθεί, θα μιλήσει και θα δεχτεί ερωτήσεις σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού ινστιτούτου «Atlantic Council», με θέμα «τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το 2020 και τα επόμενα χρόνια».

Στις 8 Γενάρη υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες εξετάζουν το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ, θέμα που «τρέχει» 15 χρόνια τώρα, μετρά ήδη 10 γύρους διερευνητικών επαφών, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις και για «μερική» οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Αντίστοιχη συνάντηση επίκειται και με την πλευρά της Ιταλίας.

Τέλος, στα τέλη Γενάρη - κατά πάσα πιθανότητα στις 29 του μήνα, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - αναμένεται επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ