Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1691 Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης Χημείας.

1822 Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου λήγει με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων.

1879 Ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει για πρώτη φορά μία από τις πολλές εφευρέσεις του: Τον λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης. Ο Νίκος Πλουμπίδης εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1926. Στον Μεσοπόλεμο ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση μέσα από την «Αριστερή Παράταξη» των δασκάλων (που στηριζόταν από το ΚΚΕ). Το Μάρτη του 1933 εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, της οποίας ήταν και εκπρόσωπος στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή. Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1935, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του Κόμματος το Δεκέμβρη του ίδιου έτους αναδείχθηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Τον Ιούνη του 1938, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εξελέγη μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης. Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε και πρώτος καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος το 1945 αναδείχθηκε και πάλι μέλος της ΚΕ. Στη διάρκεια του εμφυλίου ο Πλουμπίδης παρέμεινε στην Αθήνα, ενώ από την άνοιξη του 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα.

Στις 25/11/1952 ο Ν. Πλουμπίδης συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση τον μεταξικό νόμο Α.Ν.375 «περί κατασκοπίας». Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 14/8/1954, στις 5.25 τα χαράματα, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος (...) Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήσει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

1950 Συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης, επειδή μάζευε υπογραφές για την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη. Παραπέμφθηκε στο Εκτακτο Στρατοδικείο, που τον καταδίκασε σε θάνατο.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», που εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει μετά από δύο περίπου χρόνια, με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ) με την οποία καταγγέλλει την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το νησί.

1968 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος «Τουπόλεφ 144» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση, «νικώντας» το αγγλογαλλικό «Κονκόρντ» κατά μερικούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ