Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

-- Ορισμένοι θέτουν το, εύλογο ερώτημα, για την ύπαρξη κινδύνου εμφάνισης πλαστών νομισμάτων ευρώ, αφού πρόκειται για ένα νόμισμα με το οποίο ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος.

Σχετικά με το ερώτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει ότι στο νέο νόμισμα υπάρχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα εμποδίσουν μια προσπάθεια παραγωγής πλαστών ευρώ. Ειδικότερα σημειώνει ότι:

«Στα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, χάρη στα οποία θα μπορείτε να αναγνωρίζετε, με μια ματιά, ένα γνήσιο τραπεζογραμμάτιο. Ελεγχος με την αφή: Ψηλαφήστε την ανάγλυφη εκτύπωση - οι ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή. Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Θα πρέπει να διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές στην μία όψη σχεδίασμα που συμπληρώνεται με το αντίστοιχο της πίσω όψης όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως («ημιτελές σχεδίασμα»). Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων. Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην μπροστινή όψη θα δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα του ολογράμματος πάνω στη λωρίδα ελάσματος (στα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας) και πάνω στο τμήμα ελάσματος (στα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας).

Σε ό,τι αφορά τα κέρματα, η παραγωγή των κερμάτων ευρώ έγινε σύμφωνα με προδιαγραφές προηγμένης τεχνολογίας. Ετσι, η αναπαραγωγή καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ενσωμάτωση μοναδικών χαρακτηριστικών ασφαλείας στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ. Τα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ είναι διμεταλλικά και η παραγωγή τους στηρίζεται σε προηγμένη τεχνολογία, η οποία καθιστά δύσκολη την παραχάραξή τους. Γύρω από τη στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ έχουν χαραχτεί γράμματα. Τα κέρματα ευρώ περιλαμβάνουν τα πλέον ασφαλή, μηχανικώς αναγνώσιμα χαρακτηριστικά και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μηχανές αυτόματης πώλησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα από τον τόπο έκδοσής τους».

  • Αναγνώστης της εφημερίδας εντόπισε στη χτεσινή στήλη λάθος στην αντιστοιχία των 500 ευρώ σε δραχμές, όπου λανθασμένα γράφαμε πως είναι 68.150 δραχμές. Το σωστό είναι πως το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ (500 Χ 340,75) είναι 170.375 δραχμές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής(2001-12-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-11-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-11-14 00:00:00.0)
Το νέο νόμισμα μπαίνει στην καθημερινότητά μας(2001-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ