Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ 1947 - 2019
Η ελευθερία για την οποία πάλεψε ας είναι ο στόχος και η παρηγοριά μας

Ερη ΡΙΤΣΟΥ, Συγγραφέας

Δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον Θάνο. Δύσκολο, γιατί ό,τι καλό και να πεις κάτι θα αφήσεις απ' έξω. Πέρα απ' το τεράστιο δημιουργικό του έργο, πέρα απ' το γεγονός πως, πρωτοπορώντας στις μουσικές του συνθέσεις, έβαλε το ταλέντο του στην υπηρεσία του λαού του, κάνοντας όχι τέχνη για την τέχνη αλλά τέχνη για τον άνθρωπο, είναι ο ίδιος, ο άνθρωπος Μικρούτσικος, που συγκεντρώνει στοιχεία μοναδικά που τον έκαναν ξεχωριστό.

Ανθρωπος με πλατιά μόρφωση, πραγματικός διανοούμενος, συνέχισε στον δρόμο που είχε ανοίξει ο Μίκης Θεοδωράκης, φέρνοντας, μέσω της μουσικής του, όχι μόνο την ελληνική μα και την παγκόσμια ποίηση στα χείλη μας. Μαζί του τραγουδήσαμε την αγάπη, τον έρωτα, τον αγώνα για το δίκιο, την πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Και τους ποιητές του δεν τους είχε προσεγγίσει μόνο συναισθηματικά, τους είχε μελετήσει, τους είχε κατανοήσει και για τούτο με τις νότες του ανέδειξε μοναδικά το έργο τους, με ήχους καινούργιους που μας έγιναν τόσο οικείοι.

Φίλος πραγματικός για τους φίλους του, με έγνοια πάντα για τους άλλους. Γενναιόδωρος απέναντι σε όλους, δεν παρέλειψε ποτέ να μνημονεύει όσους βόηθησαν τον ίδιο στο ξεκίνημά του, βοηθώντας με τη σειρά του αυτούς που τον πλησίαζαν.

Ανθρωπος ανήσυχος, πάντα σε αναζήτηση, δεν δίσταζε να ασκεί ο ίδιος κριτική στις επιλογές του χωρίς ίχνος εγωισμού και να επανατοποθετείται, πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου του και του λαού του.

Αγωνιστής, ως την τελευταία του στιγμή, έφευγε από το νοσοκομείο μετά τις θεραπείες του, για να διευθύνει στις συναυλίες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Γενναίος στη ζωή του και απέναντι στον θάνατο με τη σκέψη πάντα στους συνανθρώπους του. Η τελευταία του έκκληση, από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου βρισκόταν, ήταν «φέτος αντί για δώρα δώστε αίμα».

Δύσκολα συναντά κανείς στη ζωή του ανθρώπους σαν τον Θάνο. Είμαι τυχερή που τον συνάντησα. Είμαστε όλοι τυχεροί που έχουμε το έργο του, τη μουσική του και τα λόγια του, όλα όσα μας είπε προσβλέποντας σ' έναν νέο, όμορφο, σωστό, δίκαιο κόσμο.

«Αν είναι ο θάνατος πάντοτε - δεύτερος είναι.

Η ελευθερία πάντοτε είναι πρώτη».

Αυτή η ελευθερία, για την οποία πάλεψε ο Θάνος Μικρούτσικος, ας είναι ο στόχος μας και η παρηγοριά στη θλίψη μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ