Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Σφάζονται στην ποδιά των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων

Παρέμβαση της Διαμάντως Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης για τα Αγροτικά που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ

«Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν το αγροτικό, ριζοσπαστικό κίνημα. Μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν αιτήματα που μπορούν να δώσουν ορισμένες ανάσες επιβίωσης για να κερδίσουν χρόνο, γιατί αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Θα πρέπει να γίνουν βήματα συνειδητοποίησης, ώστε περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες να καταλάβουν ότι αντίπαλος είναι οι εκμεταλλευτές τους, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες που στηρίζουν οι κυβερνήσεις και η ΚΑΠ. Είναι αυτοί που τους απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα και θα πρέπει να τους περάσουν στο περιθώριο αν θέλουν να δουν άσπρη μέρα».

Τα παραπάνω ανάμεσα σε άλλα ανέφερε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τους αγώνες των αγροτών, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο - Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του».

Οπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, είναι η δεύτερη Επίκαιρη Επερώτηση που κατατίθεται από αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή μέσα σε 20 μέρες, με την πρώτη να έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για κόμματα που κυβέρνησαν και ευθύνονται για την όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών.

Για το «ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν αυτό το διάστημα, όση δημαγωγία και αν έχει αυτό, σημείωσε πως είναι φανερό ότι έχει ασκηθεί επίδραση και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και ας καλλιεργούν μερικοί ότι «οι κινητοποιήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε προσπάθεια τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα να στοιχίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες πίσω από τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον λεγόμενο «πρωτογενή» τομέα.

Χαρακτηριστικά, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο Β. Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά, έκαναν λόγο για το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» της αγροτικής παραγωγής που απαιτείται και αφορά την εξασφάλιση «κινήτρων» για την αύξηση των εξαγωγών, τη σύνδεση του «μοντέλου» αυτού με τις ΑΠΕ, ό,τι δηλαδή θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Από εκεί και πέρα, η αντιπαράθεσή τους εξαντλείται στο ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, όλοι τους εξέφρασαν ανησυχία για τη μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, στο όνομα της οποίας «έπιναν νερό» σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, μείωση την οποία απέδωσαν στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ κ.ο.κ.

Μάλιστα, προκαλώντας ανοιχτά τους αγρότες, ο υπουργός εξαφάνισε τις κινητοποιήσεις τους και για να υποβαθμίσει τα οξυμένα προβλήματά τους έφτασε να λέει ότι «δεν είναι τυχαίο πως φέτος δεν είχαμε κινητοποιήσεις, εκτός από ορισμένους του ΚΚΕ»...

Απαντώντας η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες «που έχουν ονοματεπώνυμο, που δεν συμβιβάζονται με την εξαθλίωση και βεβαίως μπροστά ήταν οι κομμουνιστές αγρότες και περηφανευόμαστε γι' αυτό».

Επισήμανε ότι τα όσα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι απόρροια της πολιτικής της ΕΕ που όλοι υπερασπίζονται, γιατί είναι κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία να παριστάνουν ότι ανησυχούν για τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, ενώ κρύβουν ότι η ΕΕ μειώνει τα κονδύλια για «να τα κατευθύνει σε ευρωστρατούς, εξοπλισμούς και επεμβάσεις» σε βάρος των λαών, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τα Ενεργειακά.

Υπογράμμισε τέλος ότι «οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι αγρότες στοχοποιούν την ΕΕ και τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, που αποφασίζουν και ακολουθούν πολιτικές ξεκληρίσματος για να ευνοηθεί η συγκέντρωση στους μεγάλους, στο εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική αποπροσανατολισμού της αγροτιάς (2009-01-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις νέες κινητοποιήσεις! (2007-01-16 00:00:00.0)
Σήμερα, η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ (2006-12-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα στον αγώνα! (2006-11-26 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται... (2004-11-28 00:00:00.0)
Οριακή κατάσταση επιβίωσης των αγροτών (1996-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ