Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζει την κοροϊδία για τα Εργασιακά και ως αντιπολίτευση

Αφού «έδωσε ρέστα» για τη μόνιμη συμπίεση των μισθών, με αποκορύφωμα την πρώτη εφαρμογή του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φορέσει ξανά «φιλεργατικό» προσωπείο...

INTIME NEWS

Αφού «έδωσε ρέστα» για τη μόνιμη συμπίεση των μισθών, με αποκορύφωμα την πρώτη εφαρμογή του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φορέσει ξανά «φιλεργατικό» προσωπείο...
Αφού με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, εναλλάξ ως κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν στα Τάρταρα τους εργατικούς μισθούς, συχνά μάλιστα χρησιμοποιώντας ο ένας τον νόμο του άλλου, σήμερα προκαλούν τους εργαζόμενους εμφανιζόμενοι ως... θεματοφύλακες των εργατικών εισοδημάτων.

Ετσι, ύστερα από την κυβέρνηση που υπόσχεται κάθε τόσο «ποιοτικές θέσεις εργασίας» και αύξηση μισθών μέσω ελάφρυνσης της φορολογίας και μείωσης των εισφορών (τα οποία αφορούν βέβαια τις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου), χτες ήταν η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να φορέσει το «φιλεργατικό» του προσωπείο, υποβάλλοντας πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση νόμου, προβλέπεται «αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022»! Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφέρει ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα τονώσει «την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

Ρίχνουν ξανά παραγάδι... απευθυνόμενοι σε χρυσόψαρα

Από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναθυμήθηκε τον «παλιό του εαυτό» και ρίχνει πάλι παραγάδι... Μόνο που οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου!

Ο «φιλεργατικός» ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της κυβέρνησης:

-- Από το Γενάρη του 2015 μέχρι και το Φλεβάρη του 2019, κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 και 511 ευρώ μεικτά (για τους νέους) όπου τον είχαν ρίξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2012!

-- Σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησής του κράτησε σε ισχύ και ενίσχυσε παραπέρα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με το οποίο οι κεφαλαιοκράτες αχρήστευσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

-- Απέρριψε πεισματικά το αίτημα εκατοντάδων συνδικάτων και την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

-- Με δική του διάταξη, το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο Βρούτση (γνωστό πλέον ως νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου), με τον οποίο μονιμοποιείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Ακόμα και στη σημερινή πρόταση νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει την κατάργηση αυτού του νόμου στο... 2022!

Οσο για τα όσα διακίνησε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρότασή του θα φέρει σημαντικές αυξήσεις σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, ισχυρισμό που είχε διατυπώσει και κατά την αύξηση του κατώτατου μισθού το Φλεβάρη του 2019, η πραγματικότητα είναι ότι το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχει διασφαλίσει στην εργοδοσία τέτοια όπλα που της επιτρέπουν να κρατά καθηλωμένη και να συμπιέζει παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να μην υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και την τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Γι' αυτό, άλλωστε, παρά αυτήν την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2019, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών το 2019 υποχώρησε κατά 25,7 ευρώ (2,4%) σε σύγκριση με το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ