Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία για τη στήριξη αυτοαπασχολούμενων με προβλήματα υγείας ή αναπηρία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες μέλη της Συντεχνίας Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθήνας, ενάντια στην ανυπαρξία συστήματος πρόνοιας και οικονομικής στήριξης αυτοαπασχολούμενων με προβλήματα υγείας ή και αναπηρίας εξαιτίας ατυχημάτων που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Αφορμή για τη χτεσινή κινητοποίηση στάθηκαν δύο πρόσφατα περιστατικά μελών του σωματείου, το ένα με πρόβλημα νεοπλασίας και το άλλο με αναπηρία που προκλήθηκε στο ένα χέρι κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπου και στις δύο περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε την οποιαδήποτε παροχή οικονομικής στήριξης.

Στην περίπτωση του 60χρονου Ι. Φ., που από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και διαγνώστηκε η ασθένειά του, έχει κλειστό το μαγαζί του, λόγω της αναγκαίας θεραπείας, δεν του χορηγείται το παραμικρό βοήθημα, αφού οι προβλέψεις για παροχή αποζημιώσεων σε ανάλογες περιπτώσεις καταργήθηκαν με μνημονιακές ρυθμίσεις.

Αντίστοιχα, ο Ν. Κ., 61 ετών, μετά από ατύχημα τον Απρίλη του 2019, έχει χάσει και τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού, ωστόσο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, παρότι ο σχετικός κανονισμός προβλέπει την παροχή βοηθήματος για τέτοια περιστατικά. Ο λόγος που ο ΕΦΚΑ απέρριψε το αίτημά του ήταν η απουσία «φορολογικής ενημερότητας» τη μέρα του ατυχήματος, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Ν. Κ. κατέβαλε κανονικά τις τρέχουσες οφειλές του, ενώ και τα παλιότερα χρέη του τα έθεσε σε ρύθμιση και τα εξυπηρετεί κανονικά.

Αντιπροσωπεία του σωματείου ζήτησε να συναντηθεί με την αρμόδια γγ Κοινωνικών Υποθέσεων του υπουργείου, ωστόσο επικαλούμενη «έλλειψη χρόνου» τούς παρέπεμψε σε κάποιον «σύμβουλο», που «κατέγραψε τα αιτήματά τους» και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει νέο ραντεβού.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να αγωνίζονται για δωρεάν, σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, καλώντας παράλληλα κάθε σωματείο να διεκδικήσει αγωνιστικά: Να αποζημιώνεται κάθε αυτοαπασχολούμενος που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του. Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας που δεν του επιτρέπει να εργαστεί, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους. Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα παραμένει εκτός εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνουν σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές (2024-04-30 00:00:00.0)
Αύριο η κινητοποίηση για το ...δικαίωμα να αρρωστήσουν (2024-03-28 00:00:00.0)
Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών στην περίπτωση ασθένειας (2024-03-27 00:00:00.0)
Συσπείρωση στα σωματεία, οργάνωση και διεκδίκηση μέτρων προστασίας (2023-10-14 00:00:00.0)
Αγώνας για την προστασία του εισοδήματος σε περιπτώσεις ασθένειας και ατυχημάτων (2021-06-03 00:00:00.0)
Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενης στη Χίο (2017-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ