Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Αγώνας για την προστασία του εισοδήματος σε περιπτώσεις ασθένειας και ατυχημάτων

Μέρα δράσης η Πέμπτη 10 Ιούνη, με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ.

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων σε περιπτώσεις ασθενείας και εργατικών ατυχημάτων επιδιώκει να αναδείξει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγωνιστικής συσπείρωσης που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα.

Αποκορύφωμα της συγκεκριμένης δράσης, που ξεκίνησε από την επιτυχημένη σύσκεψη σωματείων - μελών της και από άλλους κλάδους στις 26 Μάη, θα αποτελέσει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 10 Ιούνη, στις 9 το πρωί.

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δ. Φλώκος, στον κλάδο του Ξύλου, γενικότερα στη μεταποίηση τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά φαινόμενα, όπως οι ακρωτηριασμοί, όμως οι αυτοαπασχολούμενοι δεν δικαιούνται επιδόματα παρά μόνο στην περίπτωση σοβαρού ατυχήματος και εφόσον αναγκαστούν να λείψουν από την εργασία τους για διάστημα άνω των 30 ημερών. Φυσικά ούτε λόγος για μια απλή ασθένεια, κατά την οποία κάποιος δεν θα μπορέσει να πάει στο μαγαζί του για μερικές μέρες. Εκτός βέβαια από το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και με τις επαγγελματικές ασθένειες άλλων κλάδων, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών δουλειάς τους, ζήτημα που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί, μέσα από την πρόληψη και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε»

Αυτό το διάστημα η Ομοσπονδία διαδίδει μαζικά ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, με σκοπό τη συλλογή υπογραφών από μεμονωμένους συνδικαλιστές, αλλά και από Σωματεία και άλλες Ομοσπονδίες.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται η στέρηση του δικαιώματος των αυτοαπασχολούμενων στη λήψη στοιχειωδών οικονομικών βοηθημάτων σε περιπτώσεις ασθένειας και εργατικών ατυχημάτων. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «δεν έχουμε το "δικαίωμα" να αρρωστήσουμε, γιατί το Ταμείο δεν καλύπτει αποζημίωση για όσες μέρες αδυνατούμε να εργαστούμε σε περίπτωση ασθένειας. Το χαμένο εισόδημα δεν αναπληρώνεται και υποχρεωνόμαστε να εργαζόμαστε ακόμα και άρρωστοι. Το ίδιο και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Η αποζημίωση ξεκινά μετά από έναν μήνα απουσίας από την εργασία. Πώς θα επιβιώσουμε μέχρι τότε; Ο απαραίτητος χρόνος ανάρρωσης δεν μπορεί να τηρηθεί, γιατί οι υποχρεώσεις "τρέχουν", τα χρέη διογκώνονται. Μισο-αποθεραπευμένοι υποχρεωνόμαστε να ξανάπαμε στη δουλειά. Και αν υπάρχουν χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο, δεν χορηγείται ούτε αυτή η μίζερη αποζημίωση».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου που στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία απαιτούν αλλαγή των αντιλαϊκών ρυθμίσεων και καταγγέλλουν την πολιτική της περικοπής δαπανών για τη δημόσια Υγεία. Αγωνίζονται ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία σε πανελλαδική μέρα δράσης την Πέμπτη 10 Ιούνη, στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, στα τοπικά καταστήματα του ΕΦΚΑ και στην Περιφέρεια, διεκδικώντας:

Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας. Αντίστοιχα, πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας. Επίσης: Δωρεάν, σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, κατάργηση εισφορών για την Υγεία, πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ