Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, που βασίζεται πάνω στην εργασιακή ζούγκλα, την οποία από κοινού έχουν διαμορφώσει όλες διαδοχικά οι αστικές κυβερνήσεις, ως τάχα «προϋπόθεση» για την ευημερία των εργαζομένων, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής που έγινε την Παρασκευή μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.

Αφορμή για την ειδική συνεδρίαση έδωσε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στις 4 Φλεβάρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, για τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ζητώντας την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τη στελέχωση με προσλήψεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τα Εργασιακά είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε μία εμφανή προσπάθεια να «ξεπλυθούν» ο ίδιος και το κόμμα του από την αντιλαϊκή επέλαση που προκάλεσε η «αριστερή» κυβέρνηση και κυρίως για να «ρυμουλκήσει» εκ νέου εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στη λογική της «φιλολαϊκής» αστικής διαχείρισης.

Αυτό εξάλλου αποτυπώθηκε και στη συζήτηση την Παρασκευή, όπου εν μέσω αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων και κινήσεων εντυπωσιασμού, οι αρχηγοί των αστικών κομμάτων παρουσίασαν τις δικές τους διαχειριστικές εκδοχές για την εξασφάλιση και ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα.

Μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε ότι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επανακατέθεσε την πρόταση νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ και της αρχής της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους κ.ά. Πρόταση νόμου που κρατιέται στα συρτάρια με ευθύνη πριν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της κυβέρνησης της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ