Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΛΙΒΥΗ
Ψηφίσματα για «εκεχειρία» ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Το υποκριτικό ψήφισμα περί «βιώσιμης εκεχειρίας» στη Λιβύη και «οδικού χάρτη» για την επίτευξη δήθεν «πολιτικής λύσης» που εξέδωσε στα μέσα της βδομάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ (η Ρωσία απείχε), όπως αναμενόταν δεν μείωσε, ούτε κατ' ελάχιστον, τις σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται, σφοδρότερες, τις τελευταίες μέρες σε κεντρικές και νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης.

Αντίθετα, οι ένοπλες δυνάμεις των αντιτιθέμενων πλευρών, του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζεται κυρίως από Τουρκία, Κατάρ και πιο συγκαλυμμένα από την Ιταλία κ.ά.) και του στρατηγού, αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ (που στηρίζεται από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και έμμεσα από τη Ρωσία), συνέχισαν απτόητες τις συγκρούσεις. Προφανής στόχος η προσπάθεια να εδραιώσουν τη θέση τους, όπως και οι δυνάμεις που τις στηρίζουν, για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της χώρας, διαδικασία που ξεκίνησε το 2011 με την ιμπεριαλιστική επέμβαση η οποία ανέτρεψε τον έως τότε σύμμαχό τους Μ. Καντάφι, όταν θέλησε να επαναδιαπραγματευτεί τα πετρελαϊκά συμβόλαια με νέους «παίκτες», όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Χαρακτηριστική ήταν και η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη και την Πέμπτη σε Τρίπολη και Βεγγάζη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο για την προώθηση των συμφερόντων ιταλικών μονοπωλιακών ομίλων. Ο Ιταλός υπουργός αφού συνάντησε τον δοτό πρωθυπουργό Σάρατζ και τον στρατηγό Χάφταρ δήλωσε πως «η Ρώμη δεν εγκρίνει κανενός είδους έξωθεν παρέμβαση» και ότι «πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια, με στόχο μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το ίδιο διάστημα το πρακτορείο ΑΡ δημοσιοποίησε απόρρητο μνημόνιο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με το οποίο καλούνται οι χώρες - μέλη να συνεισφέρουν συγκεκριμένα με ναυτικές δυνάμεις ώστε να επαναληφθεί (όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το τέλος Γενάρη) η «Επιχείρηση ΣΟΦΙΑ» που είχε ξεκινήσει το 2015 με πρόσχημα την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και την τήρηση του δήθεν εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα λιβυκά εγχώρια ύδατα. Στο μνημόνιο της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ επισημαίνεται πως εάν δεν ληφθεί σύντομα «συγκεκριμένη δράση» για τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και παρεμπόδιση της ροής όπλων και μισθοφόρων από τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία...) «η ΕΕ θα μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων και θα αναλάβουν ρόλο άλλοι να καθορίσουν την πορεία των γεγονότων στη Λιβύη με τρόπους που δεν θα απαντούν στα δικά μας συμφέροντα».

Συνάντηση ΥΠΕΞ στο Μόναχο

Οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί είναι βέβαιο ότι θα εκφραστούν για άλλη μια φορά και στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Μόναχο στο περιθώριο της λεγόμενης Διάσκεψης Ασφαλείας.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Γενάρη, είχαν πάρει μέρος εκπρόσωποι κυβερνήσεων από Αλγερία, Κίνα, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Κονγκό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία, ΗΠΑ και επίσης από ΟΗΕ, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση και Αραβικό Σύνδεσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή παράταση της διακυβέρνησης Σάρατζ (2020-11-03 00:00:00.0)
Λιβυκά διαβατήρια σε μισθοφόρους (2020-08-20 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων (2019-12-21 00:00:00.0)
«Περιοδεία» του Φ. Σάρατζ για εκεχειρία στην Τρίπολη (2019-05-08 00:00:00.0)
Ξανά στο προσκήνιο ο σφοδρός ανταγωνισμός για τον πλούτο της (2019-04-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Λίβυου πρωθυπουργού και στρατηγού Χάφταρ στο Ντουμπάι (2017-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ