Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ
Απλήρωτοι από την περασμένη άνοιξη!

Πληρώνονται ψίχουλα, είναι ανασφάλιστοι και... δεν θεωρούνται εργαζόμενοι

Απλήρωτοι από την περασμένη άνοιξη παραμένουν οι διερμηνείς που εργάζονται στα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά σε δίκες με αλλοδαπούς μάρτυρες ή κατηγορούμενους ή μεταφράζουν έγγραφα για λογαριασμό των δικαστηρίων σε σειρά γλωσσών, παρέχοντας δηλαδή εξειδικευμένη εργασία μεγάλης σημασίας για το δικαστικό έργο.

Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου αφού συνολικά αντιμετωπίζουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα. Μέχρι τώρα, οι διερμηνείς υπάγονταν από το νόμο στην κατηγορία του μάρτυρα. Αμείβονται με 17,61 ευρώ ανά μέρα εργασίας, ανεξαρτήτως του αριθμού δικών που εξυπηρετούν, σε περίπτωση υπέρβασης ωραρίου πληρώνονται 35,22 ευρώ, και σε περίπτωση διερμηνείας στον ανακριτή 11,74 ευρώ κατ' άτομο. Ολα τα παραπάνω ποσά είναι μεικτά. Επιπλέον, αν και ο διερμηνέας καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δικαστηρίου, εργάζεται σε σταθερή βάση ανασφάλιστος. Το αν θα ασφαλιστεί και πού είναι ζήτημα δικής του «επιλογής» που, φυσικά, με δεδομένο το ύψος των αμοιβών, είναι αδύνατο.

Επίσης, σε περίπτωση που ο αλλοδαπός κατηγορούμενος ή μάρτυρας δεν προσέλθει στη δίκη, αρκετοί δικαστές αρνούνται να υπογράψουν την αντίστοιχη βεβαίωση, θεωρώντας πως αφού δεν διερμήνευσαν, ακόμα κι αν έχουν διαθέσει τον εργάσιμο χρόνο τους στο δικαστήριο, δεν δικαιούνται πληρωμή. Ακόμη, όπως προβλέπεται και για τους μάρτυρες έως τώρα, μπορούσε να επιβληθεί και πρόστιμο λιπομαρτυρίας σε διερμηνέα ο οποίος απουσίασε αδικαιολόγητα από το δικαστήριο!

Με βάση τις νέες διατάξεις, καλούνται ως μάρτυρες, αλλά δικαιούνται νόμιμη αμοιβή καθώς και τα έξοδα τα οποία κατέβαλαν. Παρ' όλα αυτά, η πληρωμή γίνεται πολύ αραιά, αφού πληρώνονται με πάγιες τραπεζικές εντολές σταθερού ύψους (60.000 ευρώ), που τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκαν από 3 - 4, σε 2 - 3 φορές το χρόνο, ή ακόμα και λιγότερες.

Δηλαδή: Ο δικαστικός διερμηνέας δεν θεωρείται εργαζόμενος, είναι ανασφάλιστος, μπορεί να διαθέσει τον εργάσιμο χρόνο του αλλά να μην πληρωθεί για λόγους που δεν αφορούν στο πρόσωπό του, πληρώνεται ψίχουλα και έναντι, 1 - 2 φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα, ενώ αν απουσιάσει, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο περίπου δεκαπλάσιο της ημερήσιας αμοιβής του.

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Δανάη Χέλμη, πρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, «στην Αθήνα και στον Πειραιά, περίπου 250 άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου κάνουν αυτήν τη δουλειά εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο ποτέ να έχουν κατοχυρωθεί ως κανονικοί εργαζόμενοι. Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι ότι πληρωνόμαστε ψίχουλα και εργαζόμαστε απλήρωτοι από την περασμένη άνοιξη, ενώ εδώ και χρόνια οι πληρωμές γίνονται πιο αραιά και πάντοτε έναντι. Δηλαδή, πληρωνόμαστε πολύ λιγότερο από όσο αντιστοιχεί στη δουλειά μας.

Το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, στα πέντε χρόνια της ύπαρξής του, διεκδικεί σταθερά και αγωνιστικά τη βελτίωση των όρων εργασίας των δικαστικών διερμηνέων, όπως και την κατοχύρωσή τους ως εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων και την προστασία μας. Αντίθετα, διαιωνίζεται ένα απαράδεκτο καθεστώς που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Αυτή η κατάσταση μας βρίσκει οργανωμένους και αποφασισμένους να μην υποχωρήσουμε από την πάλη για αυτονόητα δικαιώματα».

Οι δικαστικοί διερμηνείς διεκδικούν άμεση και πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων, αύξηση της αμοιβής στα 50 ευρώ ημερησίως, τακτική, μηνιαία πληρωμή όλου του ποσού, διαχωρισμό από τους μάρτυρες, αμοιβή με μόνη προϋπόθεση την παρουσία στο δικαστήριο και ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου με έγκαιρες ειδοποιήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους διερμηνείς και μεταφραστές με ευθύνη και επιβάρυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ραχοκοκαλιά όλων αυτών είναι η κατοχύρωση του δικαστικού διερμηνέα ως εργαζόμενου. Για το σκοπό αυτό, μέσα από τις διαδικασίες του, το σωματείο επεξεργάστηκε και κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρόταση Συλλογικών Ορων Αμοιβής και Εργασίας. Δύο χρόνια μετά, οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και οι εκάστοτε υπουργοί τους δεν την έχουν θέσει σε διαπραγμάτευση, ενώ αντιμετωπίζουν τις συνεχείς κρούσεις που γίνονται με υποσχέσεις χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ