Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διεκδικεί «πόρους» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

Με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 συνήλθε, χτες, εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επικεντρώνει στην αναζήτηση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Η Σύνοδος συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, με τα σκληρά παζάρια να είναι σε εξέλιξη γύρω από το ύψος της συνεισφοράς του κάθε κράτους - μέλους μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά και την κατανομή των κονδυλίων. Ενδεικτική των αντιθέσεων που εκφράζονται είναι η χτεσινοβραδινή διακοπή των εργασιών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, να ξεκινάει διμερείς επαφές με τους αρχηγούς των κρατών, και τη Σύνοδο να προγραμματίζεται για να συνεχίσει μετά τα μεσάνυχτα.

Τη χρηματοδότηση για τις «πράσινες» μπίζνες ξεχώρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι είναι «εθνική γραμμή» η «μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον», και γι' αυτό διεκδικεί «περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους» μέσω ΕΣΠΑ. «Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη», σημείωσε, δηλώνοντας τη διεκδίκηση πρόσθετων κονδυλίων για τα μονοπώλια.

Μιλώντας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, από τη μία, είπε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «έμπρακτη αλληλεγγύη» για τη φύλαξη των συνόρων, την ίδια στιγμή που η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι αυτή που επιτείνει το πρόβλημα του εγκλωβισμού και, από την άλλη, διαπίστωσε ότι τα κονδύλια είναι μειωμένα για τη «φύλαξη συνόρων» και την «προστασία των πολιτών» της Ευρώπης.

Προηγουμένως αρθρογραφώντας σε ξένο περιοδικό («Our World»), ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ιεράρχηση της «πράσινης» ανάπτυξης, λέγοντας ότι είναι «μια μορφή οικολογικού νεο-κεϊνσιανισμού», με δημόσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, δηλαδή «ζεστό» χρήμα στους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους. «Το μέλλον για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όχι απλώς για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών αλλά και για τον εφοδιασμό άλλων χωρών», έβαλε κι άλλο ένα πρόταγμα ...εξωστρέφειας για το ντόπιο κεφάλαιο.

Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι «καθώς οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Κίνα και εξακολουθεί να επικρατεί αστάθεια στη Μέση Ανατολή, πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταλάβει έναν ευρύτερο χώρο στην εξωτερική της πολιτική», λέγοντας και ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυξανόμενες πολυπλοκότητες που καθιστούν τον σημερινό κόσμο εξαιρετικά απρόβλεπτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ