Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμιά θέση σε μνημόσυνα συνεργατών των ναζί

Την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βισαλτίας όπως και τον δήμαρχο καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μετά την πρωτοφανή απόφαση της δημοτικής αρχής να νομιμοποιήσει με την επίσημη συμμετοχή της εκδηλώσεις που τιμούν συνεργάτες των Γερμανών ναζί.

Πρόκειται για την κοινή απόφαση εκδήλωσης απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους σε μάχη στο Τάσιου Λουκ στις 14 Σεπτέμβρη 1944 κατά της γερμανικής φάλαγγας που προηγουμένως είχε κατακάψει την πόλη της Νιγρίτας αλλά και «την εκδήλωση "φόρου τιμής" για τους ΠΑΟτζήδες συνεργάτες των Γερμανών στις περιοχές Κάτω Τραπέζια, Νικόκλειας και Μαϊμού Ντερέ».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη ο δήμαρχος Βισαλτίας είχε παρευρεθεί σε παρόμοια εκδήλωση - μνημόσυνο μίσους για συνεργάτες των ναζί στη Νικόκλεια. Εκεί είχε μάλιστα βρεθεί και ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το έκανε ...κατά τύχη!

Το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας, και ιδιαίτερα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αστική τάξη της χώρας. Και τονίζει: «Δεν επιτρέπεται πολιτικοί που θέλουν να δηλώνουν "δημοκράτες και προοδευτικοί" να δίνουν το "παρών" σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως ο δήμαρχος Βισαλτίας, μιας περιοχής που δικαίως ονομάστηκε ανταρτομάνα και ανέδειξε ήρωες αγωνιστές της λευτεριάς, όπως ο Μπογατσόπουλος, που βασανίστηκε μέχρι θανάτου αγωνιζόμενος μέσα από της γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ για τη λευτεριά της περιοχής από τους Γερμανούς φασίστες ή και τα 17 κορίτσια που τύπωναν προκηρύξεις καλώντας το λαό σε αγώνα και αποκεφαλίστηκαν από τους ΠΑΟτζήδες συνεργάτες των κατακτητών».

Τέλος, καλεί το λαό της περιοχής «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος που αρμόζει σε τέτοιους απογόνους αγωνιστών να μην επιτρέψουν στους δημοτικούς συμβούλους να παίρνουν αποφάσεις ίσων αποστάσεων, δήθεν ακίνδυνες, τόσο από τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ όσο και από τους συνεργάτες των κατακτητών».

Και καταλήγει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμιά θέση σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ας τις τελούν μόνοι τους και απομονωμένοι, όπως έδρασαν και στα χρόνια της Κατοχής. Η Ιστορία που γράφτηκε με αίμα δεν παραχαράζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ