Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στα κυβερνητικά ψέματα για τις αποζημιώσεις

Σε πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή, σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού το 2018 στην περιοχή του Εβρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως «οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες», επικαλούμενος «επιστημονική τεκμηρίωση από την οποία δεν αποδεικνύεται η άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσμενούς κλιματικού φαινομένου και ζημίας».

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σχολιάζει πως «όλο το προηγούμενο διάστημα πάσχισαν πολύ οι βουλευτές και άλλοι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ και στελέχη συνεταιρισμών να καλλιεργήσουν στους παραγωγούς στάση αναμονής και προσδοκιών για τη νέα κυβέρνηση, ενώ το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προειδοποιούσε για τις αρνητικές εξελίξεις και καλούσε σε αγωνιστικές δράσεις».

Επίσης υπενθυμίζει πως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το θέμα με τον ίδιο τρόπο. «Ολα τα κόμματα του κεφαλαίου στηρίζουν το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια», προσθέτει.

Τα προβλήματα παραμένουν, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας το υψηλό κόστος παραγωγής και σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση, την ίδια στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2020 διέθεσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι κ.λπ.». Στέκεται επίσης στην «απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις».

Τέλος, αναφέρει τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό: «Πάνω από το 60% των αγροτοκτηνοτρόφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές - ήδη το κατώτατο ασφάλιστρο είναι πολύ υψηλό, ενώ την ίδια στιγμή τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο είναι εγκαταλελειμμένα και υπολειτουργούν».

Η ΤΕ Εβρου καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες «να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και λύσεις σε όλα τα δίκαια αιτήματά τους, συμμετέχοντας στους συλλόγους τους, με μαζικές κινητοποιήσεις, ώστε να φέρουν αποτελέσματα. Σε κοινή δράση με το εργατικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης». Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, μέσα και έξω από τη Βουλή, με την κατάθεση Επερωτήσεων για τα προβλήματά τους, αλλά και με τη δράση του στην περιοχή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ