Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Τραμπ στην Ινδία

Από τη συνάντηση Τραμπ - Μόντι

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Μόντι
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε χτες επίσκεψη 36 ωρών στην Ινδία, με φόντο την πολυεπίπεδη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει συνεργασίες που θα ανακόψουν, ή έστω θα δυσκολέψουν, τη ραγδαία γεωπολιτική αναβάθμιση της Κίνας στη συγκεκριμένη περιοχή της Ασίας και κατ' επέκταση σε όλο τον κόσμο.

Καθόλου τυχαία, στις δηλώσεις του ο Αμερικανός ηγέτης επέλεξε να ξεχωρίσει την ανάγκη για «ανοιχτή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα» που θα έπρεπε να υπάρχει «στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού», αλλά και ότι «η τεχνολογία των 5G θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για την εξάπλωση της ελευθερίας και όχι για την καταπίεση των ανθρώπων», με έμμεση πλην σαφή τη δυσαρέσκεια για επιλογές της Κίνας.

Ο Αμερικανός ηγέτης είχε συνάντηση πάνω από 5 ώρες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ασφάλεια, άμυνα, Ενέργεια, τεχνολογία, ενώ υπογράφτηκαν και διάφορες συμφωνίες, με σημαντικότερη ίσως αυτήν για την πώληση προηγμένων αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων αξίας 3 δισ. δολαρίων (π.χ. ελικοπτέρων «Apache» και «MH-60 Romeo»).

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ συναντήθηκε με Ινδούς μεγαλοεπιχειρηματίες, αναζητώντας ευνοϊκότερους όρους διμερούς οικονομικής συνεργασίας για τα αμερικανικά μονοπώλια. Δεν δίστασε να «παραπονεθεί» ότι «μας χρεώνει (η ινδική πλευρά) μεγάλους δασμούς», αλλά και να εκφράσει ελπίδες ότι τελικά θα τελεσφορήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αναφέροντας μάλιστα ότι για τη συνεργασία με την Κίνα δύσκολα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει συμφωνία, προσπερνώντας βέβαια ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό εξαιρετικά εύθραυστο, που ακόμα στην πραγματικότητα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ινδία θα αποτελέσει έναν κρίσιμο παίκτη από τους ισχυρότερους στον κόσμο μέσα στα επόμενα 50 - 100 χρόνια και θα έχει ένα «εντυπωσιακό μέλλον».

Αξίζει να καταγραφεί ότι ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για την καταστολή με την οποία αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση Μόντι αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο India's Citizenship Amendment Act (CAA - με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες γειτονικών χωρών που δεν είναι μουσουλμάνοι), λέγοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει για το θέμα και εκφράζοντας την προσδοκία ότι η κυβέρνηση Μόντι θα το ρυθμίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσθέτοντας μάλιστα ότι επιθυμεί να γίνονται σεβαστές οι θρησκευτικές ελευθερίες... Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια τέτοιων διαδηλώσεων σκοτώθηκαν ακόμα 7 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ