Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απεβίωσε ο τελευταίος υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ

Ο τελευταίος υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ, Ντμίτρι Γιαζόφ
Ο τελευταίος υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ, Ντμίτρι Γιαζόφ
ΜΟΣΧΑ.--

Πέθανε χτες σε ηλικία 95 ετών ο Ντμίτρι Γιαζόφ, πρώην υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ από το 1987 έως το 1991 και τελευταίος στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Γιαζόφ συμμετείχε τον Αύγουστο του 1991 στην ομάδα ανώτατων στελεχών του σοβιετικού κράτους που συγκρότησε τη λεγόμενη Κρατική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πλήρη επικράτηση των δυνάμεων της αντεπανάστασης και την κοινωνική οπισθοδρόμηση στην οποία οδήγησε η «περεστρόικα». Ομως η ΚΕΕΑ δεν άνοιξε ολοκληρωμένα την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την οπορτουνιστική - αντεπαναστατική γραμμή και δεν επιδίωξε να αποκαλύψει στους εργαζόμενους τις στοχεύσεις της. Επιπλέον, δεν απευθύνθηκε στις υγιείς κομμουνιστικές δυνάμεις μέσα στο ΚΚΣΕ, ούτε στις πλατιές μάζες των εργαζομένων που επιθυμούσαν τη διαφύλαξη της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, όπως είχαν εκφραστεί πριν λίγους μήνες στο πανενωσιακό δημοψήφισμα.

Στην ΚΕΕΑ εκτός από τον Γιαζόφ συμμετείχαν επίσης ο Γκενάντι Γιανάεφ, αντιπρόεδρος της ΕΣΣΔ, ο Βαλεντίν Παβλόφ, πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ, ο Βλαντιμίρ Κριουτσκόφ, πρόεδρος της KGB, ο Ολεγκ Μπακλάνοφ, πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αμυνας, ο Αλεξάντρ Τιζιακόφ, πρόεδρος της Ενωσης των κρατικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, ο Βασίλι Σταροντούμπτσεφ, πρόεδρος της Αγροτικής Ενωσης.

Κατά της ΚΕΕΑ τάχτηκε ο Μπορίς Γιέλτσιν, πρόεδρος τότε της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, που είχε στο πλευρό του ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ΜΜΕ που παρουσίαζαν την εξέλιξη ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Τα μέλη της ΚΕΕΑ και άλλα στελέχη του σοβιετικού κράτους και του ΚΚΣΕ, όπως ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, Ανατόλι Λουκιάνοφ, και το μέλος του ΠΓ, Ολεγκ Σένιν, συνελήφθησαν, ενώ κάποια «αυτοκτόνησαν» με περίεργους τρόπους εκείνες τις μέρες. Ο Ντμίτρι Γιαζόφ αποφυλακίσθηκε το 1993, αμνηστεύτηκε το 1994 και το 2000 αποδέχτηκε την πρόταση θέσης συμβούλου του υπουργείου Αμυνας, που του προτάθηκε όταν ανήλθε στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ