Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Τρομονόμος» και μπίζνες με διεθνή μονοπώλια

ΚΑΪΡΟ.--

Νέο «αντιτρομοκρατικό» νομοσχέδιο, με ακόμα πιο «διασταλτικό» ορισμό της τρομοκρατίας σε σχέση με αυτόν που είχε διατυπωθεί τον Αύγουστο του 2015, και βαρύτατες ποινές εναντίον όλων όσοι κριθούν ένοχοι για σειρά αδικημάτων ή αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται και με τη διασάλευση της «δημόσιας τάξης και της ασφάλειας» προωθεί στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σε μια προσπάθεια να εντείνει τον - ήδη ασφυκτικό - έλεγχο αντικυβερνητικών οργανώσεων ή κινήσεων που αμφισβητούν την κυβέρνησή του και να καταστείλει πιθανές αντιδράσεις μπροστά σε συμφωνίες που υπογράφει διαδοχικά με ξένα μονοπώλια.

Οι αλλαγές προβλέπουν τη διεύρυνση του ορισμού χρηματοδότησης τρομοκρατικών πράξεων, στις οποίες προβλέπεται να συμπεριλαμβάνονται ενέργειες όπως η «παροχή μέρους για την εκπαίδευση ενός ή περισσότερων τρομοκρατών», η χορήγηση όπλων ή εγγράφων με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή, η προσφορά υποστήριξης και χρηματοδότησης για τη μετακίνηση τρομοκρατών ακόμα και αν ο πάροχος μίας τέτοιας υπηρεσίας δεν έχει άμεση σχέση με την τρομοκρατία. Μετά την πρώτη έγκριση των τροπολογιών από το κοινοβούλιο, προωθούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για εξέταση και θα ακολουθήσει η τελική υποβολή τους προς ψήφιση στη Βουλή, προτού σταλούν για επικύρωση και υπογραφή από τον Πρόεδρο Σίσι.

Κατά τ' άλλα, συμφωνία για την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Δέλτα του Νίγηρα υπέγραψε πρόσφατα ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Τάρικ Μόλα, εκπροσωπώντας την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου EGAS, με τον Μάριο Μέχρεν, διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας Ενέργειας «Wintershall DEA», ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις τουλάχιστον 43 εκατομμυρίων δολαρίων και επιχορηγήσεις ύψους 11 εκατ. δολαρίων για γεωτρήσεις σε 7 πηγές πετρελαίου. Οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2020, ανατολικά της περιοχής Νταμανχούρ.

Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία στην Αίγυπτο μετά τη συγχώνευσή της, το 2019, με την - επίσης γερμανική - DEA AG.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ