Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και στο Διάστημα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, κατά τη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το Γενάρη και θα ολοκληρωθούν το Μάρτη. Χτες παρέμβαση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επικέντρωσε στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις και ειδικά στην κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα.

Ειδικά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εγωκεντρισμό» που «τον επιδεικνύουν στην εξωτερική τους πολιτική». Μια προσέγγιση που βεβαίως περιορίζει την ουσία της αντιπαράθεσης και συσκοτίζει το γεγονός ότι η προσπάθεια και στρατιωτικής επιβολής αποσκοπεί στη θωράκιση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων. Κάτι που κάνουν εξάλλου όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παλιότερες και νεότερες, όπως και η Ρωσία, μετά την καπιταλιστική ανατροπή την οποία στήριξαν όλοι οι αστοί πολιτικοί που είναι σήμερα στα πράγματα. Κατά τ' άλλα ο Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε τις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι ενός «πολυμερούς διαλόγου» ώστε «να μην υπάρξει ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο Διάστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε ότι «τα σχέδια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και γενικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αναπτύξουν όπλα στο Διάστημα αποκτούν όλο και πιο ρεαλιστικό περίγραμμα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν είναι αργά για να υιοθετηθούν κοινά αποδεκτά μέτρα, που θα είναι σε θέση να αποτρέψουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση στο Διάστημα».

Μάλιστα, ως «εποικοδομητική πρωτοβουλία» και «εναλλακτική» ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόβαλε το σινορωσικό σχέδιο συμφωνίας για την αποτροπή εγκατάστασης όπλων στο Διάστημα και της χρήσης ισχύος ή απειλής χρήσης ισχύος εναντίον διαστημικών μονάδων.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες, όπως το 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το 2019 από τη συμφωνία για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, την οποία απέδωσε στο ότι «το τελευταίο διάστημα στην πολιτική των ΗΠΑ άρχισε να υπερισχύει η τάση να θέλουν να επικρατήσουν παντού και να επιβάλουν στη διεθνή κοινότητα τους δικούς τους κανόνες, εις βάρος των συμφερόντων άλλων κρατών και του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Λαβρόφ, τέλος, αξιοποίησε και τα 75 χρόνια από το έγκλημα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών με τις ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «έγιναν το μοναδικό κράτος που χρησιμοποίησε αυτό το τρομακτικό όπλο, κάνοντας την αρχή στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οι συνέπειες της οποίας είναι αισθητές μέχρι σήμερα». Βέβαια, ο απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας δεν ήταν η φασιστική Ιαπωνία, που ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει, αλλά για να σταλεί το μήνυμα στη μόνη πραγματική δύναμη ειρήνης και προοπτικής για τους λαούς, την Ενωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών, που είχε καθοριστική συνεισφορά στην απελευθέρωση των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ