Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολυμπιακός δανεισμός και πρόσθετη φορολόγηση!

Το ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτες για τους εργαζόμενους είναι πλέον δεδομένο. Και αν μέχρι τώρα στελέχη της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής φρόντιζαν επιμελώς να το αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό, τώρα πια αρχίζουν να ομολογούν όχι μόνο τις σημαντικές υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς αλλά και εκείνους που θα κληθούν να πληρώσουν τη νέα μεγάλη «Εθνική Ιδέα», που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δανεισμό «προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι ολόκληρο) της χρηματοδότησης» για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, «με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του δημοσίου χρέους», εξέφρασε προχτές ο Κ. Ζαχαρόπουλος, στέλεχος της «Αθήνα 2004» και πρώην Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο Κ. Ζαχαρόπουλος στην εισήγησή του με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και Οικονομική Ανάπτυξη» ανέφερε ακόμα ότι «η αύξηση του Δημοσίου χρέους κατά την Ολυμπιακή περίοδο, αναμένεται να αποπληρωθεί από αυξημένα φορολογικά έσοδα στη μεταολυμπιακή περίοδο». Δηλαδή το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι Ελληνες εργαζόμενοι φορολογούμενοι...

Για το θέμα κλήθηκε να δώσει μια απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος προσπάθησε να το υποβαθμίσει και αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν μπορώ να τοποθετούμαι επί θέσεων συμβούλων και άλλων τινών, τους οποίους και δε γνωρίζω»... Ωστόσο, στην εισηγητική έκθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2002 προβλέπονται δανειακές ανάγκες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης του 1,7 τρισ. δρχ., μέρος των οποίων αφορούν τα ολυμπιακά έργα σε ποσοστό 38,3% δηλαδή περίπου 500 δισ. δρχ.

Σημειώνεται, ότι πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος είχε τοποθετηθεί για το θέμα μιλώντας για την πιθανότητα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μόνο για συγκεκριμένα έργα. Οπως είχε πει: «μπορεί να υπάρξουν και έργα για τα οποία θα δοθούν δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά αυτά είναι έργα του καταλόγου των συγχρηματοδοτούμενων έργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ