Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερο κύμα ταλαιπωρίας των μεταναστών

Δεύτερο κύμα ταλαιπωρίας βιώνουν οι περίπου 350.000 οικονομικοί μετανάστες, που κατάφεραν να λάβουν την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να την ανανεώσουν. Δεν είναι μόνον η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται, είναι και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να οργανώσει επαρκώς τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται. Μια ακόμα αντίδραση σ' αυτήν την ταλαιπωρία, που για πολλούς ισοδυναμεί με χάσιμο του μεροκάματου, έγινε χθες από μεταναστευτικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Εργασίας της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Βούλγαρη 5, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ουρές που αντιμετωπίζουν.

Μόλις 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των αιτήσεων ανανέωσης της άδειας παραμονής και έκδοσης της άδειας εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την κατανομή των περίπου 350 υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στις νομαρχίες για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και την καταβολή σε αυτές, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του ποσού των 2,7 δισ. δραχμών. Από τους 350 υπαλλήλους, οι 80 θα διατεθούν στη Νομαρχία Αθηνών, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε τρία γραφεία που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό: Ενα στο Μεταξουργείο, ένα στο Νέο Κόσμο και ένα στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Βατατζή.

Σύμφωνα με την αντινομάρχη Αθήνας, κ. Αδαμοπούλου, τα γραφεία αυτά δε λειτούργησαν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ κατήγγειλε κυκλώματα δικηγόρων, τα οποία αναλαμβάνουν, έναντι αμοιβής 30 έως 40.000 δραχμών, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να υποβάλουν τις αιτήσεις αδειών εργασίας και παραμονής. Θυμίζουμε ότι το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί στην πρώτη φάση νομιμοποίησης των αλλοδαπών, ενώ ο πρώτος «ληστής» των μεταναστών ήταν το κράτος, ζητώντας τους μαζί με κάθε αίτηση να καταβάλλουν και παράβολο, ύψους 50.000 δραχμών.

Η Νομαρχία Αθηνών ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να παραταθεί για επιπλέον τρεις μήνες η ισχύς της προσωρινής εξάμηνης άδειας παραμονής. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συμφωνήθηκε να μην απελαύνονται όσοι αλλοδαποί υποβάλουν αιτήσεις και έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που ισοδυναμεί με άτυπη παράταση. Από την πλευρά της, η νομάρχης, Ελ. Μπεσμπέα, με επιστολή της προς τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, απείλησε ότι θα κατεβάσει ρολά στη Διεύθυνση Εργασίας.

Τέλος, τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας συμφώνησαν οι μετανάστες να υποβάλλονται μόνο σε μια ιατρική εξέταση (ακτινογραφία) και να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Λάρισας, Κορίνθου και Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ