Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Την εφαρμογή της εκεχειρίας διαπίστωσαν Πούτιν - Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η εφαρμογή της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (ένας ακόμα προσωρινός συμβιβασμός) τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής των δύο κυβερνήσεων, μετά και από τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αγκυρα Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε σχέση με την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών σε «διάδρομο ασφαλείας» πλάτους 6 χλμ. από αυτή την Κυριακή 15 Μάρτη.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας στο Ιντλίμπ. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου διευκρινίζεται πως η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας και πως στη διάρκειά της οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν «τη σημαντική μείωση των εντάσεων» στη «ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ. Επίσης ότι εξέφρασαν την πεποίθηση πως η συμφωνία της 5ης Μάρτη για την κατάπαυση πυρός στην περιοχή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της εκεί κατάστασης, καθώς και ότι συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικό διάλογο «σε διάφορα επίπεδα».

Την Παρασκευή, το πρακτορείο ΤΑΣΣ μετέδωσε την έναρξη κοινών περιπολιών Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών σε περιοχές των συριακών επαρχιών Χαλέπι και Χάσακα. Aκολούθησε ανακοίνωση του επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης Εμπόλεμων Πλευρών στη Συρία, Ολεγκ Ζιουράβλεφ, με την οποία επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές την τήρηση της εκεχειρίας, κυρίως από ένοπλες ομάδες φιλότουρκων αντικαθεστωτικών, και την παραβίασή της 11 φορές από οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν».

Προφανώς και η συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο παζάρι για το μοίρασμα της περιοχής, όπου συμμετέχουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ