Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αντιδράσεις σε κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα που αξιοποιούν τον κορονοϊό

ΚΙΤΟ.--

Την αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων συναντούν τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, υπό τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο, με περικοπές μισθών και κλείσιμο υπηρεσιών, αξιοποιώντας στο πλαίσιο της αντιδραστικής της πολιτικής και την επιδημία του κορονοϊού.

Η Εθνική Ενωση Εκπαιδευτικών (UNE) εξέφρασε τη διαφωνία της με το μέτρο των περικοπών μισθών, που για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί σε μείωση αποδοχών 5% - 8%, τάχα ως «συνεισφορά στην έκτακτη κατάσταση», και το οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό. Οπως σημειώνει η UNE, «ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου δεν έχει επανεξεταστεί εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια και η αγοραστική του δύναμη μειώνεται σε όλη αυτή την περίοδο, οπότε το να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι την κρίση είναι αδιανόητο».

Επίσης, το Ενωμένο Μέτωπο Εργατών (FUT) από διάφορες ομοσπονδίες απέρριψε τόσο τις περικοπές των μισθών όσο και το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων, μέτρα που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Οι δυνάμεις του FUT δηλώνουν ότι θα αναλάβουν δράσεις κοινωνικού αγώνα αν η κυβέρνηση δεν τροποποιήσει τη θέση της και απαιτούν άλλα μέτρα, όπως αυξημένη φορολογία των οικονομικά ισχυρών και φόρος 20% στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τέλος, μια σειρά από συνδικάτα απευθύνουν έκκληση για κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα στις 18 Μάρτη, με κεντρικό αίτημα να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ