Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ
Με αύξηση τιμών και μείωση των ωρών εργασίας «απάντησαν» οι επιχειρήσεις το 2019

Μόλις 0,3% αύξηση στο κατώτατο ωρομίσθιο και 1,6% στους μισθούς στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ

Εργαζόμενοι σε τηλεφωνικό κέντρο στο Εσεν

Copyright 2017 The Associated

Εργαζόμενοι σε τηλεφωνικό κέντρο στο Εσεν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε υψηλότερες τιμές οδήγησε η μικρή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στη Γερμανία το 2019, καθώς οι επιχειρηματίες μετακύλησαν το επιπλέον εργατικό «κόστος» στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία ανήλθε πέρυσι στα 9,19 ευρώ μεικτά, από 8,84 ευρώ. Σε αυτή την ανεπαίσθητη αύξηση οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι - κρατώντας τα «κλειδιά» της οικονομίας και «όμηρο» τους παραγωγούς του πλούτου - αντιδρούν συνήθως με μείωση των ωρών εργασίας, με «mini jobs» και ακριβότερα προϊόντα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ifo, το 44% των επιχειρήσεων «ανταποκρίθηκαν» με αύξηση των τιμών «για να αποφευχθεί ένας αρνητικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας», θέτοντας στον γερμανικό λαό το χυδαίο ψευτοδίλημμα «Απολύσεις ή αύξηση των τιμών;». Επίσης, ένα 30% των επιχειρήσεων μείωσαν τις ώρες εργασίας, δηλαδή για τους εργαζόμενους θα είναι «μία η άλλη», παρότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια αμελητέα αύξηση. Αν και ένα 11% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους ως «αντίμετρο» στην αύξηση του ωρομισθίου, ένα 8% αναφέρουν ότι το αύξησαν, με φόντο και τη γενική έλλειψη (εξειδικευμένου κυρίως) εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Σημαντική αύξηση στα «mini jobs» πέρυσι δεν υπήρξε - σε αντίθεση με άλλες χρονιές - ως μέτρο κατά της αύξησης του ωρομισθίου, καθώς ένα 17% των επιχειρήσεων αύξησαν αυτή τη διαβόητη και επαίσχυντη εργασιακή σχέση, αλλά ένα επίσης 17% αναφέρουν μείωση.

Θυμίζουμε ότι το ελάχιστο ωρομίσθιο θεσπίστηκε στη Γερμανία στις αρχές του 2015 και αρχικά ήταν 8,50 ευρώ μεικτά. Από την 1η Γενάρη του 2020 το κατώτατο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 1,7%, στα 9,35 ευρώ μεικτά, αλλά προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και από τις ισχυρότερες του κόσμου. Εξάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, για να ζει ένας συνταξιούχος στη Γερμανία πάνω από το όριο της φτώχειας μετά από 45 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας το κατώτατο ωρομίσθιο θα έπρεπε να είναι στα 13 ευρώ.

Επίσης, όπως δείχνει η Διεθνής Εκθεση Ελάχιστων Αμοιβών, που παρουσιάζει το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI), πέρυσι οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3%, στην πραγματικότητα κατά 1,6% (με τον πληθωρισμό). Ακόμη επισημαίνεται πως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης - σκανδιναβικές, Αυστρία, Ιταλία - δεν υπάρχει ελάχιστος μισθός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ