Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια Νετανιάχου και Γκαντς για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως δίνει το κατάλληλο πρόσχημα στα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα του Ισραήλ για μετεκλογική συνεργασία με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης και των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η υπόθεση.

Η αρχή έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης με την τηλεφωνική επικοινωνία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και αρχηγού του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον αρχηγό του κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς. Ο Γκαντς φέρεται να είπε στον Νετανιάχου (ο οποίος στις 17 Μάρτη καλείται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ώστε να του διαβάσουν το κατηγορητήριο για τρεις υποθέσεις διαφθοράς) ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση, «εθνικής, ευρείας συνεργασίας», θα πρέπει να έχουν κάποιο ρόλο, έστω και εξωκυβερνητικό, τα στελέχη του αραβικού κόμματος της «Ενιαίας Λίστας», που ήρθε τρίτο στις εκλογές στις 2 Μάρτη. Σ' αυτό όμως, όπως φαίνεται, εναντιώνονται ανώτερα στελέχη του «Λικούντ».

«Το "Μπλε και Λευκό" μπλοκ υπό την ηγεσία μου έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον κοινό αγώνα κατά της επιδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της», ανέφερε ο ίδιος ο Γκαντς με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, προσθέτοντας πως θα προτιμούσε σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας να εκπροσωπούνται τα κόμματα της νέας Βουλής.

Νωρίτερα, ο Αϊμαν Οντέχ, επικεφαλής της αραβικής «Ενιαίας Λίστας» (στην οποία συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ), κάλεσε τον Νετανιάχου να μην προκαλεί το 20% του πληθυσμού των Αράβων πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια της επιδημίας, τονίζοντας ότι Αραβες γιατροί και νοσηλευτές υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Αφού μπορούμε να σώζουμε ζωές, μπορούμε και να παίρνουμε αποφάσεις», κατέληξε ο Οντέχ.

  • Πρωτόκολλο συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, υπέγραψαν την Παρασκευή ο Σέρβος υπουργός Γεωργίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς και η πρέσβης του Ισραήλ στο Βελιγράδι Αλόνα Φίσερ Καμ. Ο Νεντίμοβιτς χαρακτήρισε τη διμερή συνεργασία «πολύ σημαντική», λέγοντας πως ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις ισραηλινών επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης και εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών στον αγροτικό κλάδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ