Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επιδρομές των ΗΠΑ σε βάσεις ανεβάζουν την ένταση

Μετά την επιδρομή των ΗΠΑ σε χώρο αεροδρομίου στην Καρμπάλα

Copyright 2020 The Associated

Μετά την επιδρομή των ΗΠΑ σε χώρο αεροδρομίου στην Καρμπάλα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Ιράκ, όπως δείχνουν τα τελευταία χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αντίποινα. Συγκεκριμένα, έντονη ήταν η αντίδραση της διοίκησης του ιρακινού στρατού και του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, το απόγευμα της Παρασκευής, για τις αεροπορικές επιδρομές από αμερικανικά βομβαρδιστικά τα ξημερώματα της ίδιας μέρας σε θέσεις ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτικών, δύο αστυνομικών και ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων 12 ατόμων. Οι επιδρομές δικαιολογήθηκαν ως απάντηση στο χτύπημα την Τετάρτη σε βάση, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός στρατιωτικός.

Η ανακοίνωση του κέντρου διοίκησης του ιρακινού στρατού τόνιζε χαρακτηριστικά: «Οι επιδρομές παραβίασαν την αρχή της εταιρικής σχέσης και συμμαχίας ανάμεσα στις ιρακινές Ενοπλες Δυνάμεις και τα μέρη που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτή την ύπουλη επίθεση». Και πρόσθετε ότι το ίδιο 24ωρο, στην Καρμπάλα του νότιου Ιράκ, ακόμα ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από αεροπορική επιδρομή σε αεροδρόμιο της περιοχής.

Στη συνέχεια, το ιρακινό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ με αφορμή τις επιδρομές. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι παράλληλα ο υπουργός «συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη στην οποία οι υφυπουργοί, σύμβουλοι και ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου συζήτησαν τα μέτρα όσον αφορά την πρόσφατη αμερικανική επίθεση».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί, ο οποίος κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι πραγματοποίησαν «επικίνδυνες ενέργειες». «Αντί για επικίνδυνες ενέργειες και αβάσιμες κατηγορίες, ο κύριος Τραμπ θα έπρεπε να αναλογιστεί την παρουσία και τη συμπεριφορά των στρατευμάτων του στην περιοχή», κατέληξε ο Μουσαβί.

Την αεροπορική επιδρομή σε πέντε περιοχές βόρεια της Βαγδάτης και σε υπό κατασκευή αεροδρόμιο στην Καρμπάλα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, τονίζοντας ότι είχε πάρει άδεια από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε την επίθεση «αμυντικά πλήγματα» κατά των σιιτικών δυνάμεων της οργάνωσης «Καταέμπ Χεζμπολάχ», ως αντίποινα για την επίθεση με 18 ρουκέτες που είχαν πραγματοποιήσει το προηγούμενο 48ωρο άγνωστοι, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών και ενός Βρετανού. Ερωτηθείς αν ενδέχεται να ακολουθήσουν ανάλογες επιθέσεις σε στόχους στο Ιράν, ο Εσπερ το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι στο επίκεντρο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ.

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με τη σειρά του δικαιολόγησε τις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ