Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
Πώς είδε ο Τύπος την παρουσίαση του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα» ήταν ένα σημαντικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός. Και ως τέτοιο δε θα μπορούσε και δεν αποσιωπήθηκε, κυρίως από τον έντυπο Τύπο, μιας και μερίδα του ηλεκτρονικού είτε «δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε», όπως το συνηθίζει ,άλλωστε, όταν πρόκειται για οτιδήποτε έχει να κάνει με το ΚΚΕ, είτε προέβαλλε την είδηση της παρουσίασης του βιβλίου, παρεμπιπτόντως και λόγω των δηλώσεων που έγιναν εκεί, από πολιτικούς παράγοντες για ζητήματα της επικαιρότητας. Δεν έλειψαν, βέβαια, και περιπτώσεις ΜΜΕ που έγραψαν ή «έπαιξαν» μόνο ή κατά κύριο λόγο τις δηλώσεις του Χ. Φλωράκη μετά την παρουσίαση του βιβλίου κι αυτές διαστρεβλωμένες!

Ας δούμε όμως την παρουσίαση του βιβλίου «μέσα» από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων χτες. Το «Εθνος» αφιερώνει το 1/3 του θέματός του στην παρουσίαση αυτή καθεαυτή, με αναφορές στην ομιλία του Μ. Θεοδωράκη, της Γ. Τρικαλινού και του Σπ. Ασδραχά, στη σχετική με την έκδοση δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ενώ το θέμα καταλήγει με τα ονόματα των παρευρισκόμενων πολιτικών.

Ενα μικρό σε έκταση μέρος του θέματός τους αφιερώνουν στην παρουσίαση και τα «Νέα», χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικό γεγονός». Εκεί διαβάζουμε για το ποιοι παραβρέθηκαν και δυο προτάσεις από την ομιλία του Μ. Θεοδωράκη.

Η «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει το γεγονός αυτόνομα, ξεχωριστά από το ρεπορτάζ με τις δηλώσεις που έγιναν στο χώρο, και με τον τίτλο: «Ζηλωτές, για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο». Ο συντάκτης επιλέγει να αρχίσει το θέμα του με μια φράση του Χ. Φλωράκη από τον πρόλογο του βιβλίου. Και συνεχίζει με πληροφορίες για τους παρευρισκόμενους πολιτικούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους, καθηγητές Πανεπιστημίων, αλλά και συμμαχητές - συναγωνιστές του κομμουνιστή ηγέτη. Αποσπάσματα από τις ομιλίες που έγιναν, αλλά και από το λιτό χαιρετισμό του ίδιου του Χ. Φλωράκη.

Μεγάλο μέρος του σχετικού ρεπορτάζ στο «Βήμα» αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου, η οποία όπως αναφέρεται «είχε απ' όλα: μνήμες από την αγωνιστική δράση του - και μαζί ενός ολόκληρου κόμματος - καθώς η πορεία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ αριθμεί πολλές δεκαετίες, συγκίνηση από την εξιστόρηση των γεγονότων της εποχής από συναγωνιστές του μαχητές του ΔΣΕ- αλλά και από τον ίδιο τον "καπετάν Γιώτη" και, τέλος, πολιτικές παρουσίες από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας ένδειξη σεβασμού στην προσφορά του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ».

Ολοσέλιδο κομμάτι αφιερώνει η εφημερίδα «Νίκη» με τίτλο «Ιστορικές μνήμες». Ενα μεγάλο δίστηλο η εφημερίδα «Βραδυνή» που το τιτλοφορεί «Επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Χαρ. Φλωράκη».

«Ενα βιβλίο μια ιστορία», έχει τίτλο ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δ. Ρίζου, με υπέρτιτλο «Η βιογραφία του Φλωράκη μέσα από το έργο του Χ. Θεοχαράτου» και με υπότιτλο «Ούτε στα μάτια δεν τόλμησε να κοιτάξει τον Μητσοτάκη ο ροκάς Λαλιώτης».

«Μήνυμα από Φλωράκη», είναι ο τίτλος της «Απογευματινής», ενώ ο «Ελεύθερος» γράφει: «Η νεότερη ιστορία υπό το πρίσμα του Χ. Φλωράκη».

«Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Χ. Φλωράκης και λαϊκό κίνημα"», αναφέρει ο υπέρτιτλος του σχετικού ρεπορτάζ της «Αυγής», ενώ τέλος η «Αυριανή» γράφει στον τίτλο της: «Ενα βιβλίο και μια εκδήλωση για τον καπετάν - Γιώτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» οι διεθνείς αντιπροσωπείες (2008-09-19 00:00:00.0)
Η «αριστερή κριτική» της «Αυγής» (2005-10-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου (2002-06-12 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου (2002-06-11 00:00:00.0)
Πώς είδε ο Τύπος την εκδήλωση του ΚΚΕ στην Καλλιθέα (2001-06-27 00:00:00.0)
Δημιουργοί και βιβλία (1998-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ