Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Πιο αποφασιστικοί, πιο εφευρετικοί στη διάδοση της αλήθειας που γίνεται δύναμη στα χέρια του λαού!

Πείρα από τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών και των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών

Η ΤΟ των Τηλεπικοινωνιών έδωσε με αποφασιστικότητα τη μάχη για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά και να διαδοθεί πιο πλατιά η εφημερίδα μας τις τρεις τελευταίες βδομάδες, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, χωρίς όμως να υποταχθούμε ούτε στιγμή στη λογική που θέλει να βάλει σε καραντίνα την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, στο όνομα του «αόρατου εχθρού», προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το «κανένας μόνος», να #menoume_dynatoi.

Βάση για τα αποτελέσματα που έχει η δράση μας σε αυτές τις συνθήκες ήταν η προετοιμασία που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την τετράμηνη καμπάνια που είχε εξαγγείλει η ΚΕ - και αναστάλθηκε λόγω του κορονοϊού - για την άνοδο της κυκλοφορίας της εφημερίδας.

Είχαν συνεδριάσει τα καθοδηγητικά όργανα με ξεχωριστό θέμα τη δουλειά μας με την εφημερίδα, οι ΚΟΒ είχαν θέσει φιλόδοξα πλάνα διακίνησης και νέων συνδρομητών, ενώ στην πρώτη, επιτυχημένη πανεξόρμηση του Μάρτη, πριν από τα περιοριστικά μέτρα, η ΤΟ προσέγγισε τη διακίνηση που είχε κάνει με τις Θέσεις του 20ού Συνεδρίου του Κόμματός μας.

Με τον «Ριζοσπάστη» σε όλες τις συνθήκες

Στις σημερινές λοιπόν συνθήκες της πανδημίας, όπου η δυνατότητα για προσωπική επαφή, για συλλογική, πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση είναι αντικειμενικά περιορισμένη, λόγω των μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης», έγινε πιο καθαρός από ποτέ ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» ως καθημερινού καθοδηγητή και παράλληλα ως οργανωτή της δράσης πανελλαδικά.


Σήμερα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να έχουν το μονοπώλιο της ενημέρωσης των συναδέλφων μας, του περίγυρού μας:

  • Μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, που θάβουν - για παράδειγμα - τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των υγειονομικών.
  • Μέσω των εταιρικών emails που εξαίρουν την «ατομική ευθύνη» ή των ανακοινώσεων των CEOs που μας σερβίρουν μπόλικη «εταιρική κοινωνική ευθύνη» με δωρεά ακόμα και ιατρικού εξοπλισμού, την ώρα που εντατικοποιούν την εργασία μας μέσω της τηλεργασίας, ή δίνουν στους κούριερ σαν μέσο προστασίας σαπούνι και νερό!
  • Μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν χώρο για «fake news» αλλά «κόβουν» τις καταγγελίες για κρούσματα σε χώρους δουλειάς, όταν θίγονται μεγάλα μονοπώλια.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες, λοιπόν, έγινε καθαρό στο σύνολο των κομματικών μελών και σε σημαντικό μέρος των οπαδών ότι ο «Ριζοσπάστης» θα είναι το κλειδί για τη δική μας ενημέρωση, αλλά και για την επαφή μας με τους συναδέλφους, καθώς μόνο μέσα από εκεί μπορούν να δουν την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και τις αληθινές αιτίες τους.

Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, έγινε πιο αισθητή η ανάγκη να εξασφαλίζεται η προμήθεια του «Ριζοσπάστη». Το μέτρο της συνδρομής ήταν καθοριστικό.

Σήμερα καταγράφουμε σημαντική άνοδο στον αριθμό των συνδρομητών ανάμεσα στα κομματικά μέλη. Το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι να διατηρηθεί αυτή η συνδρομητική βάση όλο το επόμενο διάστημα, ξεπερνώντας ακόμα και αντικειμενικά προβλήματα όπου υπάρχουν (οικονομική δυσχέρεια κ.λπ.), και να διευρυνθεί με ακόμα περισσότερους οπαδούς και φίλους του Κόμματος.

Η αύξηση των συνδρομητών έχει οδηγήσει σε σημαντικά βήματα στο διάβασμα και την αξιοποίηση της εφημερίδας. Οι συζητήσεις με τους συναδέλφους ακόμα και από απόσταση (καθώς μεγάλο κομμάτι δουλεύει από το σπίτι) είναι πιο βαθιές, γινόμαστε κι εμείς πιο πειστικοί, εκλαϊκευτικοί, ακόμα και σε πιο σύνθετα ζητήματα, όπως η απόδειξη των ορίων του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής μέσα από όλα όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες.

Η αξιοποίηση άρθρων, η ηλεκτρονική αποστολή τους σε συναδέλφους και φίλους, έχει οδηγήσει πολλούς να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την εφημερίδα, να μας ρωτήσουν με ενδιαφέρον και να ζητήσουν να συνεχίσουμε την αποστολή άρθρων και τις επόμενες μέρες.

Μέτρα για τη διακίνηση της εφημερίδας σε νέες συνθήκες

Η εξόρμηση και διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και αυτήν την περίοδο στους χώρους δουλειάς που δούλευαν κανονικά, ήταν φυσικά καθοριστική για να φτάνουμε και να συζητάμε με τους εργαζόμενους. Σε εταιρείες όπως η «Intracom Telecom», τα ΕΛΤΑ, εταιρείες courier, συνεχίζουμε και βρίσκουμε τους συναδέλφους με την εφημερίδα στο χώρο δουλειάς.

Παράλληλα όμως, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του κλάδου αυτήν την περίοδο βρέθηκε σε τηλεργασία, χρειάστηκε να σχεδιάσουμε εκ νέου συνολικά τη διακίνησή μας για το φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο ώστε με όλες τις προφυλάξεις από την πανδημία να φτάνει η εφημερίδα με ευθύνη της Οργάνωσης μας σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής, να μην υπάρχει δηλαδή σύντροφος και οπαδός που δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί την εφημερίδα από την Οργάνωσή του, να μας δει έστω και για λίγα λεπτά και να ανταλλάξει δυο κουβέντες, να δώσει συνδρομή και ενίσχυση για το Κόμμα.

Στελέχη της ΤΟ μπήκαν μπροστά σε αυτήν τη μάχη με έγνοια, με φροντίδα για να μπορέσει να φτάσει ο «Ριζοσπάστης» στις γειτονιές της Αθήνας. Αξιοποιήθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια πολλά μέλη του Κόμματος και οπαδοί, που παίρνοντας μέτρα προφύλαξης περνούσαν, προμηθεύονταν την εφημερίδα, αντάλλασσαν γνώμες και σκέψεις για την κατάσταση, τις θέσεις του Κόμματος, τις συνθήκες δουλειάς στους κλάδους όπως διαμορφώνονται σήμερα, τη δική μας απάντηση.

Ενιωθαν και έμπρακτα ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στον «αόρατο εχθρό» - ιό, αλλά και στον ορατό, την κυβέρνηση δηλαδή και την εργοδοσία. Σε περιοχές όπου η μετακίνηση είναι πιο δύσκολη λόγω απόστασης, σύντροφοι επιμερίστηκαν την ευθύνη ώστε πηγαίνοντας ή γυρνώντας από τη δουλειά τους να αφήσουν την εφημερίδα σε άλλους.

Σύντροφοι και οπαδοί που είναι σε καραντίνα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είδαν με το δίκτυο αυτό να φτάνει η εφημερίδα έξω από την πόρτα τους, ενώ σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν τέτοια δυνατότητα. Το δίκτυο αυτό αξιοποιήθηκε και για τη διακίνηση της ΚΟΜΕΠ, των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», των υλικών του Κόμματος.

Πρακτικό αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, ταυτόχρονα με τη μεγάλη αύξηση των συνδρομητών, να έχουμε αύξηση και της διακίνησης του φύλλου του Σαββατοκύριακου. Συνυπολογίζοντας τα δύο νούμερα, μετράμε μέσα σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες άνοδο 30% στη διακίνηση.

Εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα όμως είναι η αποφασιστικότητά μας να μην αφήσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να χαθεί η συλλογικότητα, η συζήτηση, η καλλιέργεια κλίματος αντίστασης και διεκδίκησης στους εργαζόμενους.

Ενα παράδειγμα που ξεχωρίζει

Ξεχωρίζουμε το παράδειγμα της ΚΟΒ Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, καθώς δρα σε χώρους (ΕΛΤΑ, courier) που ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο χαρακτηρίζονται από την αδιάκοπη λειτουργία και παράλληλα την εντατικοποίηση της εργασίας. Η ΚΟΒ είχε αξιοποιήσει και κατά το παρελθόν μπροστά σε πανεξορμήσεις ένα αντίστοιχο δίκτυο διακίνησης και η πείρα της ήταν πολύτιμη συνολικά για την ΤΟ.

Το κλειδί της επιτυχίας, και στοιχείο προς κατάκτηση για το σύνολο της ΤΟ, είναι η αξιοποίηση των οπαδών, κάποιοι από αυτούς έμπειροι, κάποιοι όχι τόσο. Η σωστή, ευθεία συζήτηση για τις συνθήκες που καλούμαστε να δράσουμε, ότι η συνείδηση και η ταξική πάλη δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά και η γενικότερη θαρρετή κουβέντα για την αξία του «Ριζοσπάστη», της διακίνησης και αξιοποίησής του μέσα στα γραφεία των ΕΛΤΑ, στα καταστήματα, στους διανομείς στα κέντρα διαλογής, στην εργατική τάξη, στις λαϊκές γειτονιές, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που δείξανε οι δυνάμεις μας στους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, έφεραν αποτελέσματα ακόμα και στις πιο ασυνήθιστες συνθήκες. Σήμερα οι οπαδοί μας στον κλάδο διακινούν ήδη το μισό της συνολικής διακίνησης. Μιας διακίνησης που έχει διπλασιαστεί από την αρχή του έτους και έχει σταθεροποιηθεί.

Χωρίς καμία επανάπαυση, σκεφτόμαστε πώς αυτό το δίκτυο θα μεγαλώσει, θα επεκταθεί, πώς ακόμα περισσότεροι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος θα μπουν σε αυτήν τη μάχη, που εμάς τους κομμουνιστές μπορεί και πρέπει να μας βρίσκει κάθε μέρα, κάθε Σαββατοκύριακο, νικητές!


Βαγγέλης ΧΟΡΤΗΣ
Μέλος του ΤΓ της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - πληροφορικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ