Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΗΠΑ
Μεγαλώνουν οι στρατιές ανέργων και φτωχών

Για τους φτωχούς Αμερικανούς που αναζητούν λίγα τρόφιμα για την επιβίωσή τους δεν υπάρχουν «κοινωνικές αποστάσεις» ασφαλείας
Για τους φτωχούς Αμερικανούς που αναζητούν λίγα τρόφιμα για την επιβίωσή τους δεν υπάρχουν «κοινωνικές αποστάσεις» ασφαλείας
Ολοένα και πιο εκρηκτικές οικονομικο-κοινωνικές καταστάσεις προκαλεί η πανδημία στις ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας κατέγραψαν μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα πάνω από 5.245.000 νέους άνεργους που δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων δικαιούχων επιδόματος, μέσα σε έναν μήνα, ξεπερνά επισήμως τα 22 εκατομμύρια άτομα. Από αυτούς, παίρνουν επιδόματα ανεργίας μόνον οι δικαιούχοι σε 29 από τις 50 πολιτείες. Οι υπόλοιποι είναι σε θέση αναμονής.

Σε κάθε περίπτωση, εκατομμύρια είναι και οι Αμερικανοί που είναι επίσης άνεργοι, αλλά δεν καταμετρώνται στις στατιστικές. Μεταξύ άλλων, γιατί είναι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ωρών μέσα στη βδομάδα ώστε να δικαιούνται επίδομα. Είναι, επίσης, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργάτες σε διαδικτυακές πλατφόρμες υπηρεσιών (π.χ. Uber κ.ά. της λεγόμενης gig economy). Κανείς από αυτούς δεν παίρνει έως σήμερα επίδομα ανεργίας.

Η πραγματική φτώχεια, που μαστίζει πλέον πολλά λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνεται με τον πιο απτό τρόπο στις στρατιές των αμέτρητων χιλιάδων Αμερικανών που σπεύδουν τις τελευταίες βδομάδες για πρώτη φορά στις Τράπεζες Τροφίμων μεγαλουπόλεων και κωμοπόλεων της περιφέρειας για να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα τρόφιμα για επιβίωση. Η οργάνωση FEEDING AMERICA πριν από την πανδημία είχε ανακοινώσει πως οι Τράπεζες Τροφίμων φρόντιζαν περίπου 37.000.000 Αμερικανούς (σε σύνολο 328 εκατομμυρίων). Σήμερα, διαπιστώνει αύξηση 40% των ανθρώπων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ που ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα! Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη εφημερίδα στις ΗΠΑ που να μην έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες με τις ατέλειωτες ουρές χιλιάδων αυτοκινήτων έξω από Τράπεζες Τροφίμων στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ή με τους άνδρες της Εθνοφρουράς στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, που κλήθηκαν να μοιράσουν τρόφιμα σε φτωχούς και άνεργους, για να αποτραπούν ταραχές ή λεηλασίες.

Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των χιλιάδων Αμερικανών που χάνουν τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό αυξάνεται δραματικά παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πως πλησιάζει η αρχή του τέλους της κορύφωσης σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ρεκόρ θανατηφόρων κρουσμάτων που έχουν πλέον οι ΗΠΑ. Ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα είναι εργάτες σε αγροκτήματα, μονάδες επεξεργασίας κρέατος, μεταποίησης νωπών φρούτων και λαχανικών. Στα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα της ασθένειας συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες νοσηλευτές και γιατροί, εκ των οποίων πολλοί μολύνθηκαν μέσω της επαφής τους με μολυσμένο ασθενή ή συνάδελφό τους, μεταξύ άλλων και γιατί στερήθηκαν τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα, σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές γίνονται απολύσεις και μειώσεις μισθών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού γιατί έχει «πέσει» η πελατεία και έχουν μειωθεί οι πιο ακριβές επεμβάσεις και άλλες δαπανηρές υπηρεσίες Υγείας.

Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τα κέρδη του κεφαλαίου

Οπως και 'να έχει, όσοι Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται βιώνουν ασφυκτικές και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς. Ενδεικτική είναι η κατάσταση των εργατών σε μονάδες παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων. Το τελευταίο δίμηνο καταγράφονται απεργίες και στάσεις εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς από εργάτες σε διάφορους εργασιακούς χώρους, κόντρα στα συμβιβασμένα συνδικάτα, όπως αυτοί που δουλεύουν σε αποθήκες της «Amazon» στο Staten Island της Νέας Υόρκης, σε παντοπωλεία της «Whole Foods» (που επίσης ανήκουν στην «Amazon») στο Σικάγο, στις φάρμες πουλερικών «Perdue» στην Τζόρτζια, οι μάγειρες και ταμίες σε ορισμένα εστιατόρια της «McDonald's» και άλλων ταχυφαγείων με υπηρεσία «take away» στην Καλιφόρνια κ.α.

Η δραματική επιδείνωση της ζωής φαίνεται να κινητοποιεί πλέον περισσότερους Αμερικανούς που νιώθουν, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, την ανάγκη να συμμετάσχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας και ενόψει της Πρωτομαγιάς.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ