Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να σταματήσουμε το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού

Την προειδοποίηση πως η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο κοινωνικός της ρόλος οδεύουν σταθερά προς καταρράκωση, μέσω της κυβερνητικής κατεύθυνσης σύνδεσής της με το ιδιωτικό κεφάλαιο, έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση των ΚΟ Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ, για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις θέσεις του Κόμματος.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις βλέπουν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σκεπτικό, με το οποίο αναζητούν συνεργασίες και ανέλυσε επ' αυτού τη θέση του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στον «καταιγισμό επιθέσεων που αντιμετωπίζουν οι λαοί από την ΕΕ», τονίζοντας: «Προχτές στις Βρυξέλλες, χτες στο Λάακεν, ελήφθησαν αποφάσεις αντιδραστικές, κατασταλτικές σε βάρος των λαών, όχι μόνον των χωρών της ΕΕ, αλλά και άλλων. Ανάμεσα στ' άλλα, αποφασίστηκε η αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή, επιταχύνονται οι απολύσεις και αναδιαρθρώσεις στις ΗΠΑ και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες έχουν πεταχτεί στο δρόμο. Στην Ελλάδα προωθούνται συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις σε πολλούς τομείς. Επιδίωξη, να ενισχυθούν οι μονοπωλιακές ενώσεις για την πιο σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων. Για μεγαλύτερα κέρδη και προνόμια από την πίτα των κρατικών προμηθειών».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, υπογράμμισε: «Ο πόλεμος των ΗΠΑ συνεχίζεται με επιθέσεις των Ισραηλινών ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Η συνέχεια είναι επικίνδυνη. Χαράσσεται, στο έδαφος της Παλαιστίνης και σ' όλο τον κόσμο, μια αιμάτινη λωρίδα με αποκλειστική ευθύνη των ιμπεριαλιστών. Οι τρομοκράτες του Ισραήλ δε σταματούν μπροστά σε τίποτα, έχοντας την κάλυψη των Αμερικάνων».

Επισήμανε, ακολούθως, την επιτακτική ανάγκη αλληλεγγύης της εργατικής τάξης, της νεολαίας, της Αυτοδιοίκησης, του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος, στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Σημειώνοντας πως είναι «χρέος να σταματήσουμε το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των Ισραηλινών τρομοκρατών. Να πάψουν να δολοφονούν αυτούς που αγωνίζονται για τα δικά τους χώματα, για να στεριώσουν τη δική τους πατρίδα».

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, τόνισε πως κυβέρνηση και ΝΔ ταυτίζονται στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. «Γι' αυτό - συνέχισε - η ΝΔ αναπτύσσει δημαγωγική, φιλολαϊκή στα λόγια πολιτική. Κι επειδή δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να δείξει διαφορά πολιτικής με τη ΝΔ, γιατί δεν υπάρχει, αρχίζει μια κόντρα, από τη μια, στη λογική της "Δεξιάς - αντιδεξιάς" και, από την άλλη, άσφαιρες επιθέσεις για κομπίνες, για κρυφούς λογαριασμούς. Τα αστικά κόμματα πάντα είχαν, έχουν και θα έχουν κρυφούς λογαριασμούς, θα στηρίζονται και θα στηρίζουν το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, στο βαθμό που οι καταπιεζόμενοι από την πολιτική τους, δεν αποφασίζουν να πάρουν ένα μεγάλο σάρωθρο και να τους σαρώσουν πολιτικά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημείωσε: «Για τον αποπροσανατολισμό του λαού, μιλάνε για μουσικούς ρυθμούς, που παραπέμπουν σε αμερικάνικα πρότυπα. Το θέμα για τους εργάτες, δεν είναι το είδος της μουσικής. Το κύριο είναι η ορχήστρα να πάψει να ακολουθεί το ρυθμό που παίζουν τα όργανα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επικαιρότητα, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Τελευταία ακούμε έντονα "γρυλίσματα", που μας υπενθυμίζουν ότι οι Αμερικάνοι κάνουν κουμάντο και οι υποτακτικοί τους συναινούν, όταν γίνονται οι παρεμβάσεις, ενώ ξιφουλκούν όταν περνάνε δεκαετίες. Το κύριο είναι ο λαός να πιστέψει ότι έχει τη δύναμη, άμα το θελήσει, να διώξει στην πράξη τους ξένους δυνάστες και τους υποστηρικτές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ