Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Ο Παναγιώτης Κοσιώνης υποψήφιος δήμαρχος

Με μια μαζική και ενθουσιώδη συγκέντρωση, η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα - Μπροστά» ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή της για υποψήφιο δήμαρχο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβρη του 2002, το βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη και παράλληλα παρουσίασε τη διακήρυξη αρχών και κατευθύνσεων.

Η υποψηφιότητα του Π. Κοσιώνη και η διακήρυξη αρχών και κατευθύνσεων της Κίνησης έγινε δεκτή μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και ενθουσιασμού από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το «Europa Center», προχτές την Κυριακή, ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων φορέων, καθώς μεγάλος αριθμός εξ αυτών δεν είχαν προσεγγίσει την Κίνηση στο παρελθόν.

Επίσης, έντονη ήταν η παρουσία αγωνιστών από διάφορους πολιτικούς χώρους, που το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωτοπόρα δράση στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, των οποίων η συμμετοχή ξεπέρασε και τις προσδοκίες των διοργανωτών.

«Μετερίζι ενότητας και αγωνιστικής διεκδίκησης»

«Θέλουμε ένα δήμο ο οποίος θα συμβάλει στη συσπείρωση και πάλη πλατιών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματά του» τόνισε από το κεντρικό βήμα της εκδήλωσης ο Π. Κοσιώνης.

«Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε ενωτικά στο λαό της Πάτρας, στους εργάτες και υπαλλήλους, στους επιστήμονες, στους επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους εμπόρους, στους βιοτέχνες, στους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, στη νεολαία.

Λέμε ΟΧΙ στις δυνάμεις που οδήγησαν και διατηρούν το λαό της Πάτρας στην ανεργία, στη φτώχεια, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, κύρια στις λαϊκές γειτονιές, στο κυκλοφοριακό χάος, στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.


Λέμε ΟΧΙ στα μεγάλα συμφέροντα που κερδοσκοπούν ακόμα και με όσα μέχρι χτες θεωρούνταν κοινωνικά αγαθά, που πρέπει να παρέχονται από την Πολιτεία σε όλους και δωρεάν.

Επιδιώκουμε η λαϊκή ψήφος στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2002 να καταδικάσει τους συνδυασμούς τόσο του κ. Φλωράτου που στηρίζεται από τη ΝΔ, όσο και το συνδυασμό που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο θέλουν να διατηρηθεί ο δήμος, η ΤΑ σαν ένας ακόμα μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων του επιχειρηματικού κεφαλαίου, όπως άλλωστε συμβαίνει έμπρακτα, να εφαρμόζει και να διοχετεύει την κυβερνητική πολιτική, η οποία αποδεδειγμένα είναι αντιλαϊκή.

Επιδιώκουμε να αναδειχτεί στη Δημοτική Αρχή η Κίνησή μας, ώστε να γίνει ο δήμος μετερίζι της ενότητας και της αγωνιστικής διεκδίκησης των λαϊκών αιτημάτων και της πόλης, να σταματήσει η κατευθυνόμενη λογική της υποταγής και της μοιρολατρίας που θέλουν να περάσουν στη νεολαία και τους εργαζόμενους».

«Σε βάρος του λαού οι αναδιαρθρώσεις»

Στη συνέχεια ο Π. Κοσιώνης έκανε μια εκτεταμένη ανάλυση της κατάστασης στη χώρα και την Πάτρα, επικεντρώνοντας στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα αρνητικά αποτελέσματα που δημιούργησαν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. «Η Πάτρα βρέθηκε με όλο και περισσότερα κλειστά εργοστάσια, με ανεργία σε εκρηκτικά ύψη, με το λαό σε διαρκή λιτότητα, ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη και ο πλούτος περισσεύουν», υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης συμπληρώνοντας πως «εντείνονται οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, είναι ανάμεσα στα άλλα τα παρακάτω:

Λόγω της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας επιχειρήθηκε από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Ξερόλακα με παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το λιμάνι της Πάτρας έγινε ΑΕ για να παραχωρηθεί αύριο σε ιδιώτες, ενώ απαίτηση είναι όλη η έκταση του υπάρχοντος λιμανιού να περιέλθει στην πόλη, ώστε να ξαναβρεί τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα της και οι νέες υπό κατασκευή λιμενικές εγκαταστάσεις να παραμείνουν δημόσιου χαρακτήρα.

Η αναδιάρθρωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο να μετατραπεί ο Μόλος και η Λιμενική ζώνη σε εμπορικό κέντρο κλπ. όπως επιχειρήθηκε πέρσι.

Τα 65 στρέμματα της Πλαζ του ΕΟΤ "πωλούνται" θεωρούμενα από την κυβέρνηση και τον κ. Φλωράτο σαν οικόπεδο προς εκμετάλλευση, αντί να χρησιμοποιηθούν από το δήμο σαν ζωτικός χώρος για αναψυχή, αθλητικές, δημιουργικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα εμπορευματοποιούνται κοινωνικής φύσεως αγαθά, η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, ενώ η κυβερνητική πολιτική με ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα επιτίθεται κατά και της ελάχιστης σήμερα κοινωνικής ασφάλισης. Και είναι γνωστή η θέση μας να παρέχονται αυτά από το κράτος δωρεάν σε όλους, χωρίς να διασπάται ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας τους».

Μονόδρομος για τα συμφέροντα του πατραϊκού λαού

Αναφερόμενος στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως «είτε με δήμαρχο τον Ε. Φλωράτο, είτε πριν με δήμαρχο τον Α. Καράβολα, τα προβλήματα όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο και αυτό γιατί και οι δύο υπηρέτησαν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Το ποιος θα είναι ο "εκλεκτός" του ΠΑΣΟΚ για δήμαρχος της Πάτρας, μόνο κριτήριο θα 'ναι η ικανότητά του να εξαπατήσει τον πατραϊκό λαό και να προωθήσει την ήδη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική. Το ότι ο Ε. Φλωράτος απέτυχε πλήρως να προωθήσει την επίλυση βασικών θεμάτων, το ότι η "επιχειρηματική" του πολιτική έβλαψε την πόλη και ωφέλησε μόνο λίγα, κυρίως μεγάλα συμφέροντα, αλλά και την κυβέρνηση με τη σύμπλευσή του, ακούγεται παντού».

Κάλεσε το λαό της Πάτρας να καταδικάσει, στις Δημοτικές Εκλογές, τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερψηφίζοντας την Κίνηση «Πάτρα Μπροστά» που θα ενώσει το λαό και τη νεολαία:

Για ένα Δήμο ζωντανό που θα δρα, θα αντιστέκεται, θα υπερασπίζει τους αγώνες με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας.

Δήμο υπερασπιστή της Ειρήνης, της Φιλίας και Συνεργασίας των λαών εναντίον του πολέμου και της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτόν, κόντρα στη «νέα τάξη πραγμάτων» του ιμπεριαλισμού.

Ενα δήμο που θα αγωνίζεται για τη διεύρυνση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και άμεση αφαίρεση των κατασταλτικών δραστηριοτήτων της.

Ενα δήμο όχι όργανο των μεγάλων συμφερόντων και υπάκουο στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της εξουσίας.

Ενα δήμο με όραμα, τόλμη, πρωτοβουλία, με κοινωνική αλληλεγγύη, με καλλιέργεια της αξίας της συλλογικότητας και της συμμετοχής στα κοινά.

Ενα δήμο που θα συνεργάζεται με τους φορείς της πόλης και που ο λαός θα τον αισθάνεται σαν δικό του, αφού πάνω απ' όλα θα υπερασπίζεται μαχητικά τα συμφέροντά του.

Καταλήγοντας, ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως οι μέχρι τώρα θέσεις μας, η παρουσία - δράση - ενότητα και η πλατιά αγωνιστική συσπείρωση της Κίνησής μας, αποτελούν παρακαταθήκη για τη νικηφόρα πορεία. Η διέξοδος που προτείνουμε είναι ρεαλιστική και είναι μονόδρομος για το συμφέρον του πατραϊκού λαού.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στην προχτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους: Η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Κώστα Μπάτσικα, αντιπροσωπείες της ΝΑΣ, του ΠΑΜΕ, της ΠΕΑΕΑ, της Αντιπολεμικής Επιτροπής, των Συνδικάτων Οικοδόμων - Μετάλλου - Ιματισμού -Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών.

Επίσης, οι: Στάθης Τερζής πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Παύλος Μαρινάκης δικηγόρος - συγγραφέας, Χρήστος Λιακόπουλος πρόεδρος ΕΚΠ, Χρήστος Γρεκιώτης πρόεδρος παραρτήματος ΕΣΥΝ, Βασίλης Λάζαρης ιστορικός, Τάκης Αντωνόπουλος πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Χριστόπουλος μέλος του ΔΣ Επιμελητηρίου, Νίκος Ασπράγγαθος καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Τρακαδάς τέως πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Νίκος Κοντοές πρόεδρος ΤΕΕ, Νίκος Ψωμιάδης μέλος του ΔΣ Επιμελητηρίου, Γιάννης Μήλιας καθηγητής Πανεπιστημίου, Νίκος Σπύρου, καθηγητής Πανεπιστημίου, Κώστας Βασιλείου πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ, Νίκος Ματσώκης καθηγητής Πανεπιστημίου, Μιχάλης Τσοπανίδης πρόεδρος Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, Διονύσης Γερολυμάτος γλύπτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα η Πάτρα (2002-10-11 00:00:00.0)
Προκλητική κυβερνητική πριμοδότηση του υποψήφιου της ΝΔ (2002-10-02 00:00:00.0)
Με τον αέρα της νίκης στις εκλογές! (2002-09-21 00:00:00.0)
Περιοδεία Κοσιώνη στην «Ιντρακόμ» (2002-07-20 00:00:00.0)
Ρουσφετολογικές προσλήψεις για εξαγορά συνειδήσεων (2002-07-11 00:00:00.0)
Η λάσπη θα στραφεί σ' αυτούς που την εκτοξεύουν! (2002-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ