Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Η λάσπη θα στραφεί σ' αυτούς που την εκτοξεύουν!

Με τρόπο που προσομοιάζει των μεθόδων του περιβόητου Γκαίμπελς συνεχίζεται η επιχείρηση σπίλωσης, μεταξύ άλλων, του βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη, για τον οποίον αφήνεται να εννοηθεί ότι είχε οικονομικά αλισβερίσια με γνωστό επιχειρηματία της Πάτρας.

Οι υπαινιγμοί αυτοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει: «Αρνούμαι να απολογηθώ στον κάθε κύριο Τριανταφυλλόπουλο. Η στάση του Κόμματός μου και της δημοτικής παράταξης που έχω την τιμή να ηγούμαι, καθώς και η προσωπική του ιστορία και δράση απέναντι στα κάθε είδους κυκλώματα είναι αψευδέστατοι μάρτυρες. Η λάσπη θα στραφεί σε εκείνους που την εκτοξεύουν».

Πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στον τζόγο

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον παράνομο τζόγο η δημοτική κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» και προσωπικά ο ίδιος ο Π. Κοσιώνης, με άρθρο του στην εφημερίδα της κίνησης, πολύ νωρίς είχαν όχι μόνο επισημάνει το πρόβλημα, αλλά χάρη στη σθεναρή τους αντίδραση μαζί με δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων είχε αποτραπεί πρόταση του δημάρχου Πατρέων κ. Φλωράτου για χορήγηση αδειών. Ωστόσο, όπως σημείωνε ο Π. Κοσιώνης στο άρθρο του, η δημοτική αρχή δε δέχτηκε να αναλάβει πολιτική δράση για να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για λειτουργία καταστημάτων τζόγου και γι' αυτό καλούσε τους φορείς της πόλης να αποκαλύψουν την ένοχη στάση της δημοτικής αρχής, παίρνοντας οι ίδιοι πρωτοβουλίες για τη μη εφαρμογή του νόμου.

Αυτά βέβαια τα στοιχεία κάποιοι τα προσπέρασαν αδιάφορα, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σχέση τους με την αντικειμενικότητα και την αλήθεια. Ας υπενθυμίσουμε τι έγραφε ο Π. Κοσιώνης το Νοέμβρη του 2000 στην εφημερίδα της δημοτικής κίνησης.

Κατήγγειλε την επιστράτευση διάτρητων επιχειρημάτων από τη δημοτική αρχή στην προσπάθειά της να αποσπάσει απόφαση του ΔΣ για έγκριση αδειών. «Η δημοτική αρχή - τόνιζε - δίνει την άδεια για ψυχαγωγικά παιχνίδια και όχι για τυχερά (η υποκρισία στο μεγαλείο της, η Δημοτική Αρχή δε γνωρίζει ότι μετατρέπονται και λειτουργούν σαν τυχερά!!!). Αφού ανέλαβε ο δήμος την αρμοδιότητα να χορηγεί τέτοιου είδους άδειες δεν μπορεί να παρανομήσει. Αναλαμβάνει έτσι το ρόλο του υπάκουου δήμου και παίρνει υπό την προστασία του τον τζόγο».

Ακολούθως ο Π. Κοσιώνης παρέθετε την τοποθέτηση της δημοτικής κίνησης της οποίας ηγείται, η οποία κατήγγειλε μεταξύ άλλων πως: «Η κυβέρνηση μεταβίβασε στους δήμους την αρμοδιότητα για χορήγηση αδειών ψυχαγωγικών και τεχνικών παιγνίων. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα τεχνικά παιχνίδια (δηλαδή τα τυχερά) όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Οι δήμοι στερούνται κάθε διακριτικής ευχέρειας για τη χορήγηση ή μη της άδειας με πολιτικοοικονομικά ή οικιστικά κλπ. κριτήρια. Τα καταστήματα αυτά αντιμετωπίζονται με βάση το εισπρακτικό μέρος, γι' αυτό και τον κύριο έλεγχο τον δίνει στον ΣΔΟΕ. Κύρια κατεύθυνση των ρυθμίσεων αυτών είναι να γεμίσουν οι γειτονιές με χαρτοπαικτικές λέσχες, ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Και συνέχιζε καταγγέλλοντας πως η κατεύθυνση που δίνεται στη νεολαία είναι να μείνει μακριά από τη δημιουργική δράση και πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, πως μετατρέπουν τους δήμους σε υπάκουα παραμάγαζα προστασίας του τζόγου και τους κάνει συμμάχους στην κοινωνικοπολιτική κατρακύλα.

Ακολούθως τόνισε πως τόσο ο δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες του χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν τους Πατρινούς, τα διαμερισματικά συμβούλια, τους συλλογικούς φορείς, αν θέλουν ή όχι τα τυχερά παιχνίδια και τι συνέπειες έχουν στην καταστροφή οικογενειών, προχωρούν στην ικανοποίηση των αιτημάτων των καταστηματαρχών και όχι μόνο.

Και το άρθρο του Π. Κοσιώνη κατέληγε με την έκφραση της κατηγορηματικής αντίθεσης της κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» και την πρότασή της για απαγόρευση της δυνατότητας άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων με χρήση των τεχνικών, ψυχαγωγικών, ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη χώρα και σε κάθε περίπτωση να κατοχυρωθεί το δικαίωμα σε κάθε ΟΤΑ να αποφασίσει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου του αν θα επιτρέψει ή όχι την άσκηση αυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας στα όρια ευθύνης του.

Αλλωστε και η δημοτική κίνηση με ανακοίνωσή της το Μάρτη του 2001 κατήγγειλε πως «αφού στην πόλη μας ανάπτυξη δεν υπάρχει, επενδύσεις δε γίνονται, η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ο δήμαρχος αποφάσισε να γεμίσει την πόλη κουλοχέρηδες, προκειμένου να λύσει τα παραπάνω προβλήματα. Με επιμονή αξιοζήλευτη η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα των "επενδυτών" για λειτουργία καταστημάτων με κουλοχέρηδες».

Και η κίνηση καλούσε το δήμαρχο να τοποθετηθεί δημόσια και να εξηγήσει γιατί «δεν υπολογίζει την αρνητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου που απέρριψε την πρότασή του, αλλά και του συνόλου των φορέων της πόλης και των πολιτών της. Γιατί κωφεύει στα αιτήματα καταστραμμένων οικογενειών να ασκήσει πίεση στο ΣΔΟΕ και την Αστυνομία να ελέγξουν τη λειτουργία αυτών των καταστημάτων και να ενημερωθεί η πόλη πώς γίνεται και ο τελευταίος πολίτης να ξέρει ότι λειτουργούν τα τεχνικά παιχνίδια σαν κουλοχέρηδες και οι ελεγκτικές αρχές να μη βρίσκουν κανένα»! Ακόμα γιατί «αρνείται την πρόταση της παράταξής μας να ζητηθεί από την κυβέρνηση κατοχύρωση νομοθετικής απαγόρευσης της δυνατότητας άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων με χρήση των τεχνικών, ψυχαγωγικών, ηλεκτρονικών παιχνιδιών», αλλά και γιατί «δεν καταγγέλλει ο δήμαρχος την κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φορείς υλοποίησης όλων των αντιλαϊκών επιλογών της για να αποφύγει η ίδια την κατακραυγή του λαού».

Και η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Πότε θα κατανοήσει ο κ. Φλωράτος ότι είναι δήμαρχος και όχι υπάλληλος της κυβέρνησης;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ