Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ολοταχώς στο τραπέζι

Η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα το «πρώτο πιάτο»

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα προχωράει σε εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία κατέβαλε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημόσια - αυτή τη φορά - συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

«Δε μιλάω, είπε, για διάλογο εφ' όλης της ύλης», τονίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, των διεθνών και διμερών συνθηκών, με το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο Ελσίνκι. Κατά τον Γ. Παπανδρέου, η Ελλάδα δε διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει θέσει εκτός δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης τα θέματα εθνικής ασφαλείας, δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι οι «διερευνητικές επαφές» που θα γίνουν με τη γείτονα χώρα θα έχουν ως στόχο να «δούμε εάν έχουμε τα περιθώρια να προχωρήσουμε παραπέρα». Είναι, ισχυρίστηκε, σαφές ότι «δε διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα» και εάν πρόκειται να καταρτιστεί «ατζέντα», σε αυτήν δε θα υπάρχει θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού το μόνο πρόβλημα που αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής είπε ότι η όποια διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινή δήλωση των δύο χωρών που θα καθορίζει το πλαίσιο του διαλόγου.

Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι η επίσπευση των διαδικασιών των «διερευνητικών επαφών» δείχνει ότι υπήρξε σοβαρή προεργασία και δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αναφερόμενη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε ότι δεν είναι δεδομένη η απόφασή του και ανέφερε ότι το διεθνές δίκαιο δέχεται σαφείς πολιτικές επιρροές από τις μεγάλες δυνάμεις.

Στο όνομα της Χάγης, είπε, προετοιμάζεται ευρύτατη συζήτηση με την Τουρκία και είναι χαρακτηριστικό ότι από την κρίση στα Ιμια μέχρι σήμερα φτάσαμε να μιλάμε και για το Αιγαίο και για συνοριακές διαφορές. Αναρωτήθηκε δε μήπως η ετοιμότητα της Τουρκίας να συζητήσει σήμερα δείχνει ότι έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα και υπενθύμισε ότι η απειλή πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας παραμένει, ενώ τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο τις έχουν αποδεχτεί και οι ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι βουλευτές της Επιτροπής που πήραν το λόγο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πορεία του διαλόγου με την Τουρκία που ακολουθεί η κυβέρνηση και ζήτησαν να μην υπάρξει ούτε καν άτυπα αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας άλλων θεμάτων εκτός της υφαλοκρηπίδας.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στη συνέχεια, «κεκλεισμένων των θυρών», ενημερώθηκε από τους Ρούκουνα και Φατούρο, που είναι επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, για τις νομικές πτυχές του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πάντως, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, η μεθόδευση που έχει επιλεγεί προδιαγράφει την προετοιμασία κλίματος διαλόγου, ο οποίος θα κινηθεί σε θέματα πέραν αυτού της υφαλοκρηπίδας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει τα πάγια αιτήματά της στο Αιγαίο, προσκαλώντας την Αθήνα σε απ' ευθείας συνομιλίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν δύο φορές το προσεχές δεκαπενθήμερο. Την προσεχή Παρασκευή στη Νέα Υόρκη οι Παπανδρέου - Τζεμ, στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου, θα κάνουν την πρώτη διερευνητική επαφή και στις 11 Φλεβάρη στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο του διαθρησκευτικού διαλόγου, αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συζήτηση περί της μεθοδολογίας, με βάση την οποία θα εξελιχθεί η αναβαθμισμένη ελληνοτουρκική συζήτηση.

Δ. Τσοβόλας: Νομιμοποιούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα δρόμο του διαλόγου εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων δυνάμεων της Δύσης».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, με αφορμή τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και πρόσθεσε: «Η πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, για διάλογο με την Τουρκία, θα νομιμοποιήσει τις μακροχρόνιες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και θα οδηγήσει στην ανατροπή των ισχυουσών διεθνών συμβάσεων της Λοζάνης, των Παρισίων και του Μοντρέ, καθώς και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας». Το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε ο Δ. Τσοβόλας, «καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά και να μην προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, γιατί διαφορετικά θα μετατραπεί σαφώς σε θλιβερό υπάλληλο της ελληνικής ιστορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ