Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Αναμένεται έγκριση αλλά και... συστάσεις από την Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει σήμερα στις Βρυξέλλες το «επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας» (ΠΣ) που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο έως το 2004, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, με αναθεωρημένους όλους τους οικονομικούς «στόχους» προς τα κάτω εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης και με «συστάσεις» για επιτάχυνση της μείωσης του υψηλού δημόσιου χρέους στη βάση του «εκσυγχρονισμού» του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, δηλαδή να ξεπληρώσουν οι εργαζόμενοι τα συσσωρευμένα χρέη του ελληνικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για τα πολυετή ΠΣ, που όλα τα κράτη-μέλη της «ζώνης ΟΝΕ» υποχρεούνται να υποβάλλουν στη βάση του «Συμφώνου Σταθερότητας» (ΣΣ) για την «ενίσχυση της εποπτείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και τα οποία «αναπροσαρμόζονται» κάθε χρόνο για να λαμβάνονται υπόψη τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποχρεούνται να ασκούν οικονομική πολιτική («εθνικοί» προϋπολογισμοί και ΠΣ) στη βάση των δεσμεύσεων της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα και στο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος.

Από τα δώδεκα φετινά ΠΣ το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη Γερμανία, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμά πλησιάζει την τιμή αναφοράς (μείον 3% του ΑΕΠ) και στα πλαίσια της διαδικασίας «έγκαιρης προειδοποίησης» της ΟΝΕ, η Κομισιόν οφείλει να «συστήσει» προς το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ να «προειδοποιήσει» το Βερολίνο για «υπερβολικό έλλειμμα» και ότι «η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος», διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις με χρηματικά πρόστιμα.

Ο νόμος δεν ισχύει το ίδιο για όλους ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και πολλά μπορούν να δικαιολογηθούν (π.χ. εξαιτίας της «αιφνίδιας» ύφεσης), ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια από τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» και όταν το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει με πλειοψηφία. Αλλά από πολιτικής πλευράς οποιαδήποτε «προειδοποίηση» των Βρυξελλών προς το Βερολίνο για «μη υγιή δημοσιονομική κατάσταση» θα 'χει κυλιόμενες επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην ίδια την κυκλοφορία του ευρώ και στην εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της ΟΝΕ. Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις, ευρισκόμενη και σε προεκλογική περίοδο. Αν υπάρξει «προειδοποίηση» προς τη Γερμανία, θα υπάρξει «σύσταση» και προς την Πορτογαλία που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

Το ΠΣ της Ελλάδας

Η ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις «ποσοτικές» δεσμεύσεις της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, αλλά η Κομισιόν θα «εγκρίνει», επαναλαμβάνοντας με έμφαση την ανάγκη επίλυσης του «κοινού», για Βρυξέλλες και Αθήνα, προβλήματος, δηλαδή της καθυστέρησης «εκσυγχρονισμού» του Ασφαλιστικού εξαιτίας της ιδιαίτερης αντίστασης των Ελλήνων εργαζομένων.

Η Κομισιόν ισχυρίζεται, σε προσυνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ότι το χρόνιο ελληνικό δημόσιο χρέος, που είναι υψηλό, δε θα μειωθεί αν, δήθεν, δεν επιταχυνθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Ασφαλιστικού!!! Πρόκειται, βέβαια, για προπαγανδιστικό τερτίπι αφού οι Βρυξέλλες δέχτηκαν την ελληνική οικονομία στην ΟΝΕ με πολύ υψηλότερο χρέος και κατά παράβαση του Μάαστριχτ - όπως έγινε και με πολλά άλλα κράτη-μέλη αφού το Μάαστριχτ αποδείχτηκε λάθος στις οικονομικές του «προβλέψεις» εντός της δεκαετίας. Η σύνδεση του Ασφαλιστικού με το δημόσιο χρέος είναι εκ των υστέρων και εκ του πονηρού.

Οσον αφορά στους ποσοτικούς οικονομικούς δείκτες, το αναθεωρημένο ελληνικό ΠΣ «προβλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2002 και 4% το 2003 και το 2004, μια αναθεώρηση «προς τα κάτω» με δεδομένη τη διεθνή ύφεση. Το 2001 υπήρξε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ έναντι της αρχικής πρόβλεψης για συν 0,5% και ενώ «συνυπολογίζονται» τα έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς ύψους 0,4% του ΑΕΠ. Το 2002 «προβλέπεται» πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ (έναντι του αρχικού 1,5% του ΑΕΠ) και τα επόμενα δύο χρόνια 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 2% που «προβλεπόταν» αρχικά. Οσον αφορά στο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος, που «τρέχει» στο 99,6% του ΑΕΠ, «προβλέπεται» να έχει μειωθεί μέχρι το 2004 στο 90% του ΑΕΠ, «αποκλίνοντας» κατά πολύ από τις αρχικές «προβλέψεις» για μείωση στο 84% του ΑΕΠ. Το ελληνικό ΠΣ θα εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) την 12η του Φλεβάρη 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ