Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ
Το κράτος - τζογαδόρος ... απειλεί με κάθαρση!

Περίεργη πρεμούρα για ...κάθαρση του παράνομου τζόγου έχει καταλάβει ξαφνικά την κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τη λευκή χλαμύδα της κάθαρσης και της Δικαιοσύνης - τιμωρού, επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στην αρκετά περίεργη, όζουσα και με πλήθος ερωτημάτων, υπόθεση του «παράνομου» τζόγου. Ιδιότητες, βέβαια, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία φέρει επάξια τον τίτλο του κρατικού τζογαδόρου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η θεσμοθέτηση άμεσα ενός νέου αυστηρότερου πλαισίου παρακολούθησης, ελέγχου και κυρώσεων των ηλεκτρονικών παιγνιδιών, τα οποία μετατρέπονται παρανόμως σε τυχερά παιγνίδια. Σαν βασικές αρχές του νέου πλαισίου περιέγραψε:

  • Τη δημιουργία Μητρώου Κατασκευαστών - Εισαγωγέων και Διακινητών ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Θα υπάρχουν, επίσης, τοποθετημένοι μηχανισμοί καταγραφής των εσόδων ανά μηχάνημα.
  • Τεχνικά παιγνίδια που παρανόμως μετατρέπονται σε τυχερά, όταν εντοπίζονται, θα οδηγούν στο προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης και αν αυτό επαναληφθεί στο οριστικό της κλείσιμο. Οι κυρώσεις αυτές θα επιβάλλονται και στα θεωρούμενα «μη αμιγή καταστήματα», που είναι εφοδιασμένα με ένα - δυο μηχανήματα.

Πέραν αυτών, όμως, ο υπουργός έκανε και άλλες σημαντικές δηλώσεις για το ίδιο θέμα - αυτό του παράνομου τζόγου - το οποίο, αν και γνωστό από παλιά, αποκτά σήμερα, ανεξήγητα μεγάλο κυβερνητικό ενδιαφέρον... Ετσι, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εάν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, να οδηγηθεί στην οριστική απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Για το ίδιο θέμα έκανε λόγο για λήψη ριζικών μέτρων στην περίπτωση που «η επινοητικότητα της παρανομίας θα αυξάνεται πιο γρήγορα από την επινοητικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί σήμερα 150.000 τεχνικού τύπου μηχανήματα και ότι μόνο το 2001 το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), κατάσχεσε 1.200 τέτοια μηχανήματα, τα οποία είχαν μετατραπεί από τεχνικά σε παράνομα τυχερά... Με μια ασυνήθιστη ειλικρίνεια ο Ν.Χριστοδουλάκης, ομολόγησε ότι «προφανώς ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος, γιατί και το ΣΔΟΕ έχει περιορισμένες δυνάμεις για να κάνει τους ελέγχους». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα είναι δειγματοληπτικοί, γιατί « η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι μια κοινωνία καθολικά αστυνομευόμενη!» Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να δηλώσει ότι θα προχωρήσουν στην αυστηροποίηση του πλαισίου, ακόμα και στην περίπτωση που χαθούν φορολογικά έσοδα. «Προτιμούμε να χάσουμε φορολογικά έσοδα και να επικρατήσουν σωστοί κανόνες στην αγορά να ελπίζουμε ότι μια μετατροπή με την άλλη μετατροπή, η οποία παραβιάζει τους νόμους, κάποια φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ