Πέμπτη 7 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Διεκδικούν μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων

Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στα Γιάννενα
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στα Γιάννενα
Τα τεράστια κενά και ελλείψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτή, τα οποία έχουν μεγεθυνθεί στις συνθήκες της πανδημίας, αναδεικνύουν σωματεία και εργαζόμενοι με κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφόρος Βασ. Σοφίας) αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ.

Μπροστά στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, στις 11/5 για τους μαθητές της Γ' Λυκείου και στις 18/5 για τις υπόλοιπες τάξεις Λυκείων και Γυμνασίων, τα Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Μαγνησίας και Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Δήμου Αθήνας καλούν εργαζόμενους, σωματεία εκπαιδευτικών και φορείς γονέων να διεκδικήσουν από κοινού μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.

Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχολικές μονάδες γίνεται λόγος για σχολαστική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου. Ωστόσο, καταγγέλλουν τα σωματεία, οι σχετικές εξαγγελίες είναι «εκτός πραγματικότητας» και τα μέτρα που συνιστώνται «ανεφάρμοστα», καθώς η πλειοψηφία των καθαριστριών είναι συμβασιούχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου!

Την κινητοποίηση και τα αιτήματά της στηρίζουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Σε σύσκεψη που έγινε χτες, με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων και Ενώσεων, αποφασίστηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας των σωματείων στη διαμαρτυρία, καθώς το ζήτημα της εξασφάλισης της καθαριότητας και της υγιεινής στα σχολεία αφορά και τους εκπαιδευτικούς.

Θα πάρει μέρος επίσης αντιπροσωπεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Η καθαριότητα των σχολείων είναι ευθύνη της κυβέρνησης

«Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων που ο πρωθυπουργός μπορεί να ονόμασε "ήρωες" αλλά για την κυβέρνηση αποτελούν διαρκές "κόστος", γι' αυτό και βρίσκονται σε διαρκή ομηρία», σημειώνουν τα σωματεία και υπενθυμίζουν ότι 9.500 εργαζόμενες δουλεύουν με το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που είναι «συμβάσεις δουλείας και όχι εργασίας». Πρόκειται για δεκάμηνες συμβάσεις που αρχίζουν το φθινόπωρο και λήγουν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, με μισθούς που κινούνται γύρω στα 300 ευρώ και καταβάλλονται με καθυστερήσεις μηνών, χωρίς το δικαίωμα σε κανενός είδους άδεια.

Στις συνθήκες της επιδημίας, οι καθαρίστριες βρέθηκαν αποκλεισμένες από τις ρυθμίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού. Συνέχισαν να δουλεύουν, ακόμα και σε περιπτώσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στην καθαριότητα των σχολείων και όχι μόνο. Σαν μην έφτανε η παντελής απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται από τα σχολεία σε άλλες υπηρεσίες των δήμων. Ετσι, μια σειρά δημοτικές αρχές επιστράτευσαν «απειλές και τρομοκρατία ότι δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους ή ότι δεν θα πληρωθούν» και τους ανάθεσαν να καθαρίζουν όχι μόνο κτίρια αλλά και πεζοδρόμια, δρόμους και εξωτερικούς χώρους, ακόμα και να κουρεύουν το γκαζόν σε πλατείες... Ολα αυτά χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, χωρίς οι εργαζόμενες να γνωρίζουν τον μισθό και το ωράριό τους.

«Η καθαριότητα των σχολείων δεν είναι "ατομική ευθύνη" των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών», τονίζουν τα σωματεία και συνεχίζουν: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τα σωματεία διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία. Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

Παρέμβαση χτες στο δήμο Ιωαννίνων

Παρέμβαση στο δημαρχείο Ιωαννίνων πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ιωαννίνων, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γονέων και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για το ουσιαστικό πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών κτιρίων», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα και διεκδικεί μέσα προστασίας, ωράρια και άδειες, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ