Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2ο «ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2020» ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών με πρόσχημα την πανδημία

Η επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας και την αυξημένη «κινητικότητα» των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο του λεγόμενου 2ου «Υπουργικού Φόρουμ Θεσσαλονίκης 2020», που συνεδρίασε χτες με τηλεδιάσκεψη κατόπιν πρόσκλησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Β. Μακεδονίας, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας (ως χώρες - μέλη της ΕΕ) και των «εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων», Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας, Σερβίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Κοσσόβου, παρουσία της Κροατίας ως τρέχουσας Προεδρίας της ΕΕ, του επιτρόπου για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας κ.ά.

Οπως προκύπτει από τη σχετική Κοινή Υπουργική Δήλωση, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να περιορίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να προετοιμάσουν την «ανάκαμψη» της περιοχής, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πάνω στην «υπάρχουσα στρατηγική εταιρική σχέση» ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει οικονομικό πακέτο 3,3 δισ. ευρώ για την περιοχή, αλλά ταυτόχρονα «οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα συνεχίσουν να προωθούν και να υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».

Στην Κοινή Δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι «προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά η προσβασιμότητα εντός των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων», απαιτείται «σταδιακή άρση όλων των μη απαραίτητων εμποδίων διοικητικής φύσεως ή σε επίπεδο υποδομών που επηρεάζουν τη ροή εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ». Ενώ με το βλέμμα στην ευρωατλαντική «ενσωμάτωση» όλων των χωρών της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι υπουργοί «επαναλαμβάνουν» τη «σταθερή» τους «στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Και συγχαρητήρια της πρεσβείας για τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας

Σημειωτέον, στη Κοινή Δήλωση, ξεχωριστός λόγος γίνεται για «τις προκλήσεις που θέτουν οι ψευδείς ή παραποιημένες πληροφορίες, αναφορικά με την εξάπλωση της COVID-19, οι οποίες μπορούν να θέσουν (...) την ανθεκτικότητα ("resilience") των κοινωνιών σε κίνδυνο. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης, καθώς και την υποκίνηση του μίσους. Για αυτόν το λόγο, η στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας ενημέρωσης και επικοινωνίας στην περιοχή, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι απόπειρες παραπληροφόρησης».

Οι τέτοιες αναφορές στοιχίζονται στις καταγγελίες που γίνονται κεντρικά από ΝΑΤΟ και ΕΕ, ότι άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα) διασπείρουν «ψευδείς ειδήσεις» για την ικανότητα ΗΠΑ και ΕΕ να προστατέψουν τους πληθυσμούς τους και «εταίρους» τους από την πανδημία, σπεύδοντας, όπως και στην περίπτωση πολλών βαλκανικών κρατών, να «καλύψουν» το κενό, διευρύνοντας την επιρροή τους.

Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έσπευσε με ανάρτησή της στο διαδίκτυο να χαιρετίσει τις επισημάνσεις αυτές της Κοινής Δήλωσης, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «άλλο ένα ευπρόσδεκτο σημάδι του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη γειτονιά ("another welcome sign of Greece's leadership in the neighborhood") απέναντι και στη στρατηγική απειλή της παραπληροφόρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ