Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στα επιχειρηματικά συμφέροντα παραλίες, ενάλιοι θησαυροί και θαλάσσια οικοσυστήματα

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», με το οποίο η κυβέρνηση, αφού με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα νομιμοποίησε την επιχειρηματική δράση σε βουνά και δάση, ακόμα και σε ειδικά προστατευόμενες περιοχές Natura, τώρα έρχεται να νομιμοποιήσει την επιχειρηματική δράση πάνω σε κάθε σπιθαμή ελεύθερης παραλίας στο όνομα του κορονοϊού, σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους όπως ναυάγια - μνημεία, προστατευόμενα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και περιοχές που βρίσκονται σε δίκτυο Ναtura 2000, καταδυτικά πάρκα, ακόμα και νησιωτικά συμπλέγματα, δέλτα ποταμών κ.ά.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατήγγειλε έντονα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, λέγοντας ότι «μετά τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχώρησαν στους διεθνείς ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους για υδρογονάνθρακες, τώρα παραχωρούν θαλάσσια οικόπεδα και ποτάμια στους μονοπωλιακούς ομίλους του τουρισμού».

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «παραχωρείτε, με συνοπτικές διαδικασίες, τη χρήση αιγιαλού και παραλίας για επιχειρηματική εκμετάλλευση με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών - όπως προβλεπόταν σε διάταξη του αναπτυξιακού νόμου - που είχε αποσυρθεί λόγω των έντονων αντιδράσεων».

Επεσήμανε ακόμη τις διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτές για τον καταδυτικό τουρισμό, με τις οποίες αυξάνεται ο χώρος σε παραλία και αιγιαλό μέσα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αίρονται οι όποιοι περιορισμοί για την επιχειρηματική εκμετάλλευση που θα αφορά ειδικά προστατευόμενους ενάλιους χώρους, αρχαιολογικούς, Natura, σπήλαια, ευαίσθητα προστατευμένα θαλάσσια οικοσυστήματα που παραδίδονται προς εκμετάλλευση, ο δε «πάροχος» καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής θα είναι ο ίδιος ο «επιχειρηματίας». «Δίνεται έως και η δυνατότητα παραχώρησης βυθών για καταδυτικά πάρκα, ενώ η εκμετάλλευση παραχώρησης μπορεί να διαρκέσει έως 30 έτη! Μάλιστα, γίνεται και σκόντο στην παραχώρηση προς τον επενδυτή να μην πληρώσει για τον πρώτο χρόνο. Παράλληλα, περιορίζεται η παράκτια αλιεία, δηλαδή διώχνονται οι μικροί, αυτοαπασχολούμενοι αλιείς», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος.

Σημείωσε ακόμη πως προβλέπονται ειδικά οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων, όπως αυτά που αφορούν δαπάνες για την ανάπτυξη και προβολή του καταδυτικού τουρισμού, υπαγωγή της επενδυτικής δαπάνης για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ 9 οπών, επιδότηση δημιουργίας και λειτουργίας καταδυτικών αξιοθέατων, καθώς προβλέπεται ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να ποντίσουν διάφορα αντικείμενα, η επέκταση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), όπως αυτές στη Μεσσηνία («Costa Navarino») του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και μία που προετοιμάζεται στην Αταλάντη, για τη δημιουργία των οποίων προβλέπονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, η ενσωμάτωση δημόσιου χώρου, όπως τα ρέματα, σε ιδιωτικές εκτάσεις και η αύξηση δόμησης. Παράλληλα, ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε και τα όσα ακούγονται ότι στο στόχαστρο επενδυτών φαίνεται να βρίσκονται μέχρι και η Γυάρος και η Μακρόνησος.

Ο υπουργός Χ. Θεοχάρης εμφάνισε το νομοσχέδιο αυτό ως «επίτευγμα» για την ενίσχυση της «τουριστικής βαριάς εγχώριας βιομηχανίας», παρουσιάζοντας το «ξεσάλωμα» των επιχειρηματικών συμφερόντων ως «προϋπόθεση» δήθεν για την «προστασία των θέσεων εργασίας».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστικά τα όσα είπε η εισηγήτριά του Κ. Νοτοπούλου, που πέρα αυτών που προβλέπει το νομοσχέδιο, ζήτησε και... επιπλέον ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και εξάλειψη της γραφειοκρατίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ