Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εισπρακτικός ο νέος νόμος, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα

Καταπέλτης ο λόγος εκπροσώπων μεταναστευτικών οργανώσεων σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών

Την κυβερνητική θέση και ευρωπαϊκή κατεύθυνση ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά μόνο για όσους μετανάστες έχει ανάγκη κάθε φορά η οικονομία της χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επανέλαβε προχτές ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνάντηση που είχε με μεταναστευτικές οργανώσεις για τη διαδικασία της δεύτερης φάσης νομιμοποίησης των ξένων εργατών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε το ρόλο των μεταναστών στη χώρα μας, «να βοηθήσουν την πορεία της Ελλάδας και τα βήματα που κάνει αυτή την εποχή» για τη σύγκλιση. Οσοι δεν υπηρετούν αυτή την κατεύθυνση, θα παίρνουν το δρόμο της απέλασης. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται ήδη, όπως δείχνουν οι ίδιοι οι αριθμοί, αφού από τους περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που ζουν σήμερα στη χώρα, μόνο οι περίπου 350.000 έχουν λάβει την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής, ενώ είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν να βρουν δουλιά για να παραμείνουν.

Καταπέλτης ήταν τα λόγια των εκπροσώπων των μεταναστευτικών οργανώσεων τόσο για το ίδιο το περιεχόμενο του νέου μεταναστευτικού νόμου, όσο και για τη διαδικασία εφαρμογής του, κάτι που ανάγκασε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους αλλοδαπούς για να λάβουν την άδεια εργασίας και ετήσιας παραμονής. Σχετική εγκύκλιο στέλνει σήμερα το υπουργείο στις νομαρχίες της χώρας. Η δεύτερη φάση νομιμοποίησης υπολογίζει το υπουργείο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως στην κατεύθυνση αυτή και σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δε θα γίνονται απελάσεις σε όσους έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους και έχει λήξει η εξάμηνη άδεια παραμονής. Στην ουσία μεταθέτει τις απελάσεις για λίγο χρόνο, καθώς όπως κατήγγειλαν οι οργανώσεις, οι διαδικασίες νομιμοποίησης είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των αλλοδαπών.

«Μένουμε στην παρανομία»!

Οπως σημείωσαν χτες εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων και αναφέρουν σε υπόμνημα που κατέθεσαν στα κόμματα της Βουλής και το υπουργείο Εσωτερικών, ο νέος νόμος προσθέτει προβλήματα και αποκτά εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ η πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται «αφήνει» στην παρανομία το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών. Καταγγέλλουν ότι μετανάστες που βρίσκονται 10 και 20 χρόνια στην Ελλάδα, με οικογένεια και παιδιά στα σχολεία, δεν μπορούν να ανανεώσουν την παραμονή τους και περιέρχονται σε απελπιστική κατάσταση. Η οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται με την πληρωμή παραβόλου 50.000 δραχμών ή την εξαγορά ενσήμων είναι δυσβάσταχτη. Πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να δουλεύουν «χωρίς χαρτιά», με μισθό κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις. Επίσης οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί μετανάστες, παρότι έχουν την εξάμηνη άδεια παραμονής, αντιμετωπίζουν προβλήματα εισόδου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επειδή δεν έχουν βίζα.

Τέλος κατήγγειλαν κυκλώματα δικηγόρων που αναλαμβάνουν έναντι αδράς αμοιβής να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν για λογαριασμό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Την ίδια ώρα τα γραφεία που λειτουργούν στη Νομαρχία της Αθήνας δεν αρκούν, ενώ υπάρχουν μετανάστες που πήραν ραντεβού για τις ιατρικές εξετάσεις για τον Αύγουστο!

Ο Σήφης Μαυροκεφαλίδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Αλληλεγγύης, κατήγγειλε ότι υπάλληλοι της Νομαρχίας Αθηνών δεν επέτρεπαν στους αλλοδαπούς να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προτρέποντάς τους να αποταθούν σε δικηγόρους. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την... κατανόηση των αλλοδαπών και αναφέρθηκε στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι «τα ίδια αντιμετωπίζουν και οι Ελληνες πολίτες»! Κάλεσε δε τους μετανάστες να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες γιατί μόνο τότε μπορούν να κινητοποιηθούν οι διωκτικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα ιατρικά ραντεβού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Χ. Σοφιανός, είπε ότι θα λυθεί με τα απογευματινά ιατρεία. Λύση στην ταλαιπωρία μεταναστών είχε υποσχεθεί το υπουργείο και πριν περίπου δύο βδομάδες, λέγοντας πως τα νοσοκομεία θα τους εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα, κάτι που - όπως καταγγέλθηκε προχτές - δε συμβαίνει.

Σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν τα τρία κέντρα υποδοχής δικαιολογητικών της Νομαρχίας Αθηνών (Γαλαξία 11-13 στο Ν. Κόσμο, Χ. Τρικούπη 152 και Αχιλλέως 73 στην πλατεία Καραϊσκάκη), ενώ μέχρι τα μέσα Γενάρη το υπουργείο υποσχέθηκε να λειτουργήσουν άλλα δύο, στην οδό Κεφαλληνίας και στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ