Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ και ποιοι φοβούνται την αλήθεια»

Μια πετυχημένη εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου στον Πειραιά

Πολύς ο κόσμος που συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Σέρβου
Πολύς ο κόσμος που συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Σέρβου
Στο γεμάτο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έγινε, χτες το απόγευμα, με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του βιβλίου του αντιστασιακού- δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου «ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ και ποιοι φοβούνται την αλήθεια».

Το βιβλίο του Δ. Σέρβου, που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή», παρουσιάστηκε πέρσι για πρώτη φορά σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ενωση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, με μεγάλη επιτυχία.

Στη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου πρώτος μίλησε ο καθηγητής-φιλόλογος, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του ΚΜΕ, Γιώργος Κ. Μωραΐτης, ο οποίος, με την εμπεριστατωμένη και μεστή ομιλία του, έβαλε από την πρώτη κιόλας στιγμή τους παραβρισκόμενους στο νόημα του βιβλίου και στο κλίμα της εποχής που διαδραματίζονται τα γεγονότα.

Συγκίνηση προκάλεσε και η προσωπική μαρτυρία του Γιώργου Χατζάτογλου, επίκουρου καθηγητή ΤΕΙ Αθηνών, που υπήρξε παιδί αρπαγμένο από το μισαλλόδοξο καθεστώς της εποχής του Εμφυλίου και βίωσε το παιδομάζωμα που διαπράχθηκε κάτω από την «υψηλή» προστασία της Φρειδερίκης, ζώντας στη συνέχεια στο κολαστήριο του διαβόητου στρατοπέδου Κηφισιάς.

Στο «παιδοσώσιμο», μια άλλη πλευρά του βιβλίου, αναφέρθηκε με πολλή ζωντάνια και παραστατικότητα ο δημοσιογράφος Χρήστος Τσιντζιλώνης, αφού και ο ίδιος υπήρξε παιδί του Εμφυλίου. Μίλησε για τη σκέψη που γεννήθηκε στην ηγεσία του ΔΣΕ, να σώσει όσα από τα παιδιά είχαν επιζήσει από το άγριο σφυροκόπημα του πολέμου, στην ελληνική ύπαιθρο. Οταν οικογένειες διαλύονταν και τα παιδιά έμεναν μόνα, νηστικά, ρακένδυτα και κινδύνευαν από αφανισμό. Μέσα σ' αυτή τη θύελλα οι σοσιαλιστικές χώρες δέχτηκαν αυτά τα παιδιά να τα περιθάλψουν, να τα σώσουν, να τα μορφώσουν, κάνοντας έτσι το διεθνιστικό τους καθήκον. «Οχι μόνο χορτάσαμε ψωμάκι - παρατήρησε ο ομιλητής - μα γιατρευτήκανε όλες μας οι πληγές, σωματικές και ψυχικές, μορφωθήκαμε και όταν επαναπατριστήκαμε ήμασταν, οι πιο πολλοί, φτασμένοι επιστήμονες και τεχνικοί, που μιλούσαμε άριστα τη γλώσσα μας και γνωρίζαμε θαυμάσια την ιστορία της πατρίδας μας».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Σουβλή, Χρήστος Ασλανίδης και Νίκος Τουρνάκης. Συντόνισε η Δώρα Μόσχου, φιλόλογος-ιστορικός, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ, και τον Σ. Κωτσαντή, μέλος της Γραμματείας και Γραμματέα της ΚΟΠ, ο διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», Δ. Παπαλεωνίδας, και πολλοί ακόμα. Κλείνοντας την εκδήλωση ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες κατέληξε: «Τα καλά λόγια που γράφτηκαν και ακούστηκαν εδώ μού δίνουν κουράγιο να ανταποκριθώ παραπέρα καλύτερα στο καθήκον που έχουμε απέναντι στη νεολαία, όσοι ζήσαμε τα "πέτρινα χρόνια"».

Στο τέλος στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, σε πολύ φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα, οι συμμετέχοντες χάρηκαν το θαυμάσιο μπουφέ που ετοίμασε μόνη της η άξια σύντροφος του Δημήτρη Σέρβου, Βάσω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «παιδομάζωμα» και η εθνικοφροσύνη (2012-11-11 00:00:00.0)
Τα παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς (2011-08-12 00:00:00.0)
Παρουσίαση αντιστασιακού βιβλίου (2004-04-24 00:00:00.0)
Παρουσίαση αντιστασιακού βιβλίου (2004-04-23 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το ...«ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ» (2001-12-18 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ