Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Μετρούν ακόμη τις ζημιές...
  • Αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση, Νομαρχία και Δήμος
  • Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Τις πληγές, που άφησε πίσω της η πλημμύρα της περασμένης Κυριακής προσπαθούν να επουλώσουν οι κάτοικοι των νότιων συνοικιών της Πάτρας, με φόντο τις άκαρπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την εύρεση των δύο αγνοουμένων και τον έντονο προβληματισμό για το πότε επιτέλους θα γίνει η έναρξη του έργου κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη, που καθυστερεί - χρονολογείται περίπου 40 χρόνια. Τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα δεν έχει ακόμα καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των πληγέντων, καθώς τα πέντε συνεργεία της νομαρχίας δεν επαρκούν για την άμεση αποτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η κάλυψη του Διακονιάρη θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2002. Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και δεν έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Παράλληλα, η μελέτη, η οποία έχει συνταχθεί, θεωρείται μη επαρκής σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΠ, που υποστηρίζει πως σε ορισμένα σημεία οι διατομές που έχουν σχεδιαστεί δεν είναι σε θέση να δεχτούν τον υδάτινο όγκο σε μια βροχή μεγάλης διάρκειας. Επιπρόσθετα, η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης απαιτεί κι άλλα έργα σε άλλα ρέματα εκτός από το Διακονιάρη, για τα οποία δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση.

Αργά, προχτές το βράδυ, τελείωσε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στην οποία συμμετείχαν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπελιβάνης, ο νομάρχης Αχα?ας Στάθης Αθανασόπουλος - Σερέτης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Θάνος Καρπής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Η προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και το Δήμο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, ενώ παρά τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο - μετά τη διαβεβαίωση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ - θα ξεκινήσει έγκαιρα το έργο, δε φάνηκαν διατεθειμένοι για ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τη συμμετοχή του λαού της Πάτρας.

Ο Π. Κοσιώνης, τόνισε από την πλευρά του, πως το πρόβλημα χρονίζει και πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για την κατασκευή του. Απέδωσε το φαινόμενο της πλημμύρας των νότιων συνοικιών, στον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς εστιάζει την προσοχή της σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης και όχι στις φτωχογειτονιές.

Για το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας.

«Για μια ακόμη φορά με τον τραγικότερο τρόπο αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών - Δήμου, Νομαρχίας και Περιφέρειας - που αδιαφορούν για τις ανάγκες και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων», υπογραμμίζουν οι βουλευτές. «Για την κυβέρνηση έχουν προτεραιότητα εκείνα τα έργα, που θα φέρουν μεγάλα κέρδη στο ντόπιο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές και που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 και κυρίως με την επιδίωξη να γίνει η Πάτρα ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο. Ετσι, η αντιπλημμυρική προστασία της Πάτρας μαζί και η διευθέτηση του χειμάρρου Διακονιάρη δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και 40 χρόνια τώρα παραμένουν ανοιχτή πληγή για τα λαϊκά στρώματα των ντόπιων συνοικιών. Είναι χαρακτηριστικό το, ότι από το 1960 εξαγγέλλονται από τα προεκλογικά μπαλκόνια του δικομματισμού τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα, για να ξεχαστούν την επόμενη ακριβώς των εκλογών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Πάτρας είναι έργα ανάγκης και κατά συνέπεια προτεραιότητας, που, επιτέλους πρέπει να πραγματοποιηθούν, ρωτούν, αν η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα μέτρα, ώστε να αποζημιωθούν για όλες τις ζημιές που έπαθαν, όλοι οι πλημμυροπαθείς και για να δρομολογηθεί η κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Πάτρας και διευθέτησης του χειμάρρου Διακονιάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ