Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχονται πλημμύρες...

Σ κεπασμένος με παχύ στρώμα χιονιού ο θεσσαλικός κάμπος, μοιάζει με «νεκρή σαβάνα» σκεπασμένη με «λευκό σάβανο». Οι πόλεις παγωμένες, δε λειτουργούν. Τα χωριά αποκλεισμένα, εκπέμπουν SOS. Ο κρατικός μηχανισμός άργησε πολύ να παρέμβει, για να λύσει προβλήματα. Κι ακόμα βολοδέρνει.

Εντάξει. Είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα καθώς το ύψος του χιονιού μέσα στις πόλεις ξεπερνάει τα 50 εκατοστά, ενώ η θερμοκρασία κατέβηκε στους - 20 βαθμούς Κελσίου. Ηταν όμως αναμενόμενα - αυτή τη φορά η ΕΜΥ «έπεσε μέσα» - και ως εκ τούτου θα περίμενε κανείς από το κράτος ετοιμότητα και άμεση αντίδραση.

Αντ' αυτού είδαμε τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει στη «χειμερία νάρκη» του - είναι χαρακτηριστικό ότι το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο της Λάρισας συνεδρίασε δύο μέρες μετά την έναρξη της μεγάλης κακοκαιρίας - και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταλαμβάνεται εξαπίνης.

Ευθύνες, λοιπόν, υπάρχουν και θα καταλογιστούν όταν έρθει η ώρα.

Ομως τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα. Πολύ φοβόμαστε ότι οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια. Κι αναφερόμαστε στον κίνδυνο των πλημμυρών, καθώς με το λιώσιμο του χιονιού στα βουνά και στον κάμπο θα προκύψουν τεράστιες ποσότητες νερού.

Η Θεσσαλία είναι αθωράκιστη στις πλημμύρες, λόγω παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων - και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε κατά καιρούς πολλές πλημμύρες με πιο πρόσφατες και πολύ καταστροφικές εκείνες που έγιναν το 1994 στην Καρδίτσα - κι επομένως αυτός ο τεράστιος όγκος νερού που θα κινηθεί ανεξέλεγκτα προς τη θάλασσα θα προκαλέσει τις μεγάλες καταστροφές.

Ο Πηνειός και τ' άλλα θεσσαλικά ποτάμια δε θα μπορέσουν ν' αντέξουν τέτοια υπερφόρτωση και θα ξεχειλίσουν, με αποτέλεσμα ο θεσσαλικός κάμπος να μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, με επιπτώσεις σε χωριά και σε πόλεις.

Δε μας αρέσει ο ρόλος της Κασσάνδρας ούτε οι υπερβολές. Ο κίνδυνος όμως των πλημμυρών είναι προ των πυλών και ουδείς δικαιούται να αδιαφορεί.

Για να μη φτάσουμε όμως σε τέτοιες καταστάσεις - ή εν πάση περιπτώσει σε τόσο ακραία φαινόμενα - πρέπει η κυβέρνηση και οι τοπικές υπηρεσίες να λάβουν από τώρα ό,τι μέτρα μπορούν να ληφθούν. Βεβαίως, δε θα προκάνουν να κατασκευάσουν τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται. Αλλά ας γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να λιγοστέψει το επερχόμενο κακό.

Πολλοί, και μάλιστα κάποιοι «κουτοπόνηροι» κυβερνητικοί παράγοντες, ισχυρίζονται ότι, ναι μεν το χιόνι δημιουργεί προβλήματα, αλλά θα λύσει το πρόβλημα νερού που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί καλλιέργειες και ανθρώπους στη Θεσσαλία. Και καλούν τους Θεσσαλούς, ιδιαίτερα τους αγρότες να μην παραπονιούνται και να μην βαρυγκωμούν.

Βεβαίως ισχύει και εν προκειμένω το «ουδέν κακό αμιγές καλού». Πράγματι, το χιόνι και το νερό που θα προκύψει από το λιώσιμό του θα βοηθήσει στην ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πάρα πολύ, απειλώντας με ερημοποίηση την περιοχή. Ομως, ο μεγαλύτερος όγκος των νερών θα καταλήξει, μέσω των ποταμιών, στη θάλασσα αφού δεν υπάρχουν έργα για τη συγκράτηση, την αποθήκευση και την αξιοποίηση των χειμερινών νερών. Αλλωστε, το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία δεν μπορεί αλλιώς να λυθεί παρά μόνο με την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα του Σμόκοβου κι άλλα μεγάλα και μικρότερα φράγματα και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή. Εργα που με ευθύνη των κυβερνήσεων πολλές φορές ανακοινώνονται, κάποτε ξεκινούν, στο δρόμο σταματούν και ποτέ δεν ολοκληρώνονται.

Υστερα, ρώτησε κανείς τον Θεσσαλό αν θα ήθελε να πνίγεται το χειμώνα για να εξασφαλίσει λίγο νερό το καλοκαίρι;


Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφού τους έπνιξαν, τους πάνε για ξέκαμα! (2023-12-09 00:00:00.0)
Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες (2011-01-12 00:00:00.0)
Αντιαγροτικές προτάσεις «οικολόγων» (2009-10-16 00:00:00.0)
Καταστροφικές πλημμύρες (2001-05-22 00:00:00.0)
Κιτρινίζει ο τόπος! (2001-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ