Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ολοταχώς για τη «νέα κανονικότητα» του κεφαλαίου

Ολοταχώς στο δρόμο για τη «νέα κανονικότητα» του κεφαλαίου κινείται η κυβέρνηση, επισπεύδοντας το «άνοιγμα» του Τουρισμού με μοναδικό κριτήριο την «υγεία» των κερδών μεγαλοξενοδόχων και τουριστικών ομίλων, αλλά και «αμπαλάροντας» τα νέα πακέτα εισφοροελαφρύνσεων και λοιπών προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο «Φόρουμ των Δελφών», περιέγραψε τα στάδια που η κυβέρνηση σταδιακά «επανανοίγει την οικονομία», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλα τα μέτρα που παίρνει θα είναι «στοχευμένα» προς αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Με φόντο και την αυριανή μετάβαση στη Σαντορίνη για την «πανηγυρική» εκκίνηση της τουριστικής περιόδου και τις σημερινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «για την οργάνωση του συστήματος Υγείας ενόψει της τουριστικής περιόδου», ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την «επόμενη μεγάλη πρόκληση» για την κυβέρνηση τον Τουρισμό και ανέφερε πως θα τον κάνει ένα «success story», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί άνοιγμα με κανόνες προκειμένου να είναι ασφαλείς οι τουρίστες, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Την ώρα που οι τελευταίοι πλήρωσαν και πληρώνουν βαριά το «success story» των τουριστικών ομίλων, τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» γίνονται «λάστιχο», με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και οι δομές Υγείας υποφέρουν από τεράστιες ελλείψεις οι οποίες δεν επιτρέπουν να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες ούτε σε «κανονικές συνθήκες», ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησής της.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, όταν θα έρχονται τουρίστες από χώρες που δεν τα πήγαν καλά στην αντιμετώπιση του Covid-19, παρέπεμψε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα γίνονται ανά πτήση με βάση... αλγόριθμο που θα παίρνει υπόψη τις χώρες προέλευσης και τις τέτοιες επιδόσεις τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της εγχώριας οικονομίας, σημείωσε ότι θα προκληθούν έλλειμμα για τη στήριξή της και ύφεση τονίζοντας ότι «το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο».

Ως «αντίβαρο» για το κεφάλαιο, παρέπεμψε στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων που αποφασίστηκε για το 2020 και στα χρηματοδοτικά πακέτα από την ΕΕ, μέτρα που πήρε για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρηματικών ομίλων, απαριθμώντας φοροελαφρύνσεις και εισφοροαπαλλαγές που θα πληρώσει διπλά ο λαός, όπως και τα μέτρα εκτίναξης της «ευελιξίας» των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δαπανά «πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, αλλά με μέτρο, ώστε να αφήσουμε κάποια "πυρομαχικά" και για το αύριο γιατί δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», ενώ παρέπεμψε και στις επικείμενες αποφάσεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης», «χαιρετίζοντας» το γεγονός ότι η Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση για επιχορηγήσεις προς τα κράτη - μέλη και λιγότερο για δάνεια. «Με την προϋπόθεση βέβαια», όπως τόνισε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που συνοδεύουν και το εν λόγω πακέτο, «να δαπανηθούν ορθολογικά, και όχι σε παροχές, να πάνε π.χ. στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού ώστε να κάνουμε τη χώρα πιο ανταγωνιστική», σαρώνοντας δηλαδή εργατικά δικαιώματα και επιταχύνοντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ