Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας», λέει η Τουρκία

«Θετική» συμφωνία που «μας δίνει το δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», χαρακτήρισε την ελληνο-ιταλική συμφωνία ο Τσαβούσογλου
«Θετική» συμφωνία που «μας δίνει το δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», χαρακτήρισε την ελληνο-ιταλική συμφωνία ο Τσαβούσογλου
Σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα - Ιταλία (καθορίζοντας μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χτες ότι αυτή «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε σε συνέντευξή του θετική την ελληνο-ιταλική συμφωνία επειδή με αυτήν η Ελλάδα αποδέχτηκε το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με την ενδοχώρα στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, λέγοντας: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία, όμως, η Ελλάδα, σε τρία νησιά, στην Κεφαλονιά, στους Στροφάδες και τους Οθωνούς, δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά (...) Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει το δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα, έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών του κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την άλωση (της Κωνσταντινούπολης) έγινε οθωμανική ιδιοκτησία», συντηρώντας το θέμα στο επίκεντρο του παζαριού της Τουρκίας με την Ελλάδα και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων είπε ότι «567 χρόνια μετά την άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη». Κατέληξε ότι στις 2 Ιούλη το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά με τη χρήση του μνημείου, τονίζοντας πάντως ότι «και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Στο μεταξύ, και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σημείωσε πως η υπόθεση δεν αφορά άλλες χώρες, αντιδρώντας σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας)».

Νέα παρέμβαση για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζει πως «οι μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων της "ελληνοκυπριακής διοίκησης"» (έτσι αποκαλούν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά την Κυπριακή Δημοκρατία) στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτές που «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων του νησιού, όπως αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και απλώς προστατεύει τα δικαιώματά της, σε συνεργασία με την Τουρκία, υπό το φως των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Η επιστολή του Οζερσάι (ενός από τους στενότερους συνεργάτες της κυβέρνησης Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με ευρείες διασυνδέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ) - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - «κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ» και με αυτήν το ψευδοκράτος σπεύδει ξανά να θέσει τους δικούς του όρους (δηλαδή της Τουρκίας) στους νέους γύρους διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που πολλοί ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα.

«Πράσινο φως» για βρετανικές επενδύσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές έπεσαν οι υπογραφές για την οριστικοποίηση και εφαρμογή συμφωνίας που Κύπρος και Βρετανία διαπραγματεύονταν από το 2014 για τη «μη στρατιωτική ανάπτυξη των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας». Η σχετική τελετή έγινε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με βάση τη συμφωνία, συνολικά 1.800 εκτάρια γης (18.000 στρέμματα) στις ευρύτερες περιοχές Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (όπου βρίσκονται οι βρετανικές βάσεις) εντάσσονται σε ζώνες ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων θα επιτρέπονται επενδύσεις οικιστικού, τουριστικού και εμπορικού χαρακτήρα και «μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις», όπως και η δημιουργία διαφόρων τύπων εκπαιδευτηρίων, σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και θεματικών πάρκων, κέντρων αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, νοσοκομείων εξειδικευμένου τύπου κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρωμένο» το τραπέζι των επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-08-05 00:00:00.0)
Τα Ενεργειακά καταλύτης για το Κυπριακό (2019-09-07 00:00:00.0)
Σταθερά προς αναζήτηση «ρεαλιστικών μοντέλων» (2019-05-23 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις (2019-01-10 00:00:00.0)
Διαρκείς επισημάνσεις για το φυσικό αέριο ως «όχημα για λύση» (2018-10-18 00:00:00.0)
Η Τουρκία επιμένει στα σχέδιά της για γεωτρήσεις (2018-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ