Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Τουρκία επιμένει στα σχέδιά της για γεωτρήσεις

Ενώ ταυτόχρονα μελετά προϋποθέσεις και ανταλλάγματα για παζάρια που θα την ευνοήσουν

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Τσαβούσογλου - Οζερσάι στην Αγκυρα
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Τσαβούσογλου - Οζερσάι στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το φθινόπωρο, επανέλαβε προχτές το βράδυ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αγκυρα, όπου υποδέχτηκε τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από έναν πιθανό νέο γύρο επαφών για «λύση» του Κυπριακού.

Ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα παζαρέψει πολύ σκληρά οποιαδήποτε «προσαρμογή» στη θέση της στην Κύπρο, επειδή αυτή αφορά την προώθηση ευρύτερων επιδιώξεών της, αλλά και την εξέλιξη γενικότερων ανταγωνισμών, ενεργειακών και γεωπολιτικών στους οποίους εμπλέκεται. Είπε λοιπόν ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις «μονομερείς ενέργειες» (γεωτρήσεις χωρίς την έγκριση και συμμετοχή της Αγκυρας) «κι εμείς θα πάρουμε όλα τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Θα ξεκινήσουμε και γεωτρήσεις. Κι εμείς ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού (...) Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα. Θα αναζητήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ειδικά για τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «τώρα έχουμε κι εμείς (δική μας) πλατφόρμα» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Ειδικά για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «αν είναι να υπάρξει ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα, τότε να ξεκινήσουν (νέες συνομιλίες)». Τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειές της για «την άρση της απομόνωσης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», όπως έκανε και στην πρόσφατη συνάντηση του λεγόμενου «Τουρκικού Συμβουλίου» στο Κιργιστάν (συμμετείχαν Τουρκία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, αλλά και η προσκεκλημένη Ουγγαρία). Ανέφερε μάλιστα ότι «εργαζόμαστε ώστε στο διεθνές πεδίο να θεωρηθούν έγκυρα τα διαβατήρια της "ΤΔΒΚ"», όπως και ότι υπάρχει κοινό πρόγραμμα (με το ψευδοκράτος) «για την εκπαίδευση των νέων διπλωματών».

Να καταγραφεί ότι χτες ορισμένα ΜΜΕ εμφάνιζαν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» να έχει σταλεί ξανά στα ανοιχτά του ψευδοκράτους.

«Ισορροπίες» που αλλάζουν

Από τη δική του μεριά, ο Οζερσάι επισήμανε ότι οι παρούσες ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει όπως στις άλλες περιοχές του κόσμου και ότι οι διμερείς σχέσεις επανακαθορίζονται μεταξύ των περιφερειακών και των παγκόσμιων πρωταγωνιστών. Συμπλήρωσε πως οι αλλαγές στις διεθνείς συγκυρίες έχουν αυξήσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Μιλώντας ειδικά για τα Ενεργειακά και το Κυπριακό, υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητούσε πάντοτε συμβιβασμό και συνεργασία και επισήμανε: «Η στάση μας δεν αφορά μόνο τις διαπραγματεύσεις για λύση. Ταυτόχρονα, (αφορά) στην πιθανότητα μη λύσης το να στηριχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και των διαφορετικών παραγόντων γύρω από το νησί... Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια βήματα για να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα στραφεί προς τη λύση και τη συνεργασία». Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση στην Κύπρο, εξακολουθεί να ισχύει η έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έρευνα για τις φυσικές πηγές και χρήση τους μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονα συζητιέται η δημοσίευση ενός αποχαρακτηρισμένου - πλέον - εγγράφου από την προεδρική βιβλιοθήκη του Τζέραλντ Φορντ (που διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 1974 έως το Γενάρη του 1977), που αφορά τη συνομιλία του Προέδρου Φορντ με τον τότε Αμερικανό ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ, στις 13/8/74, δηλαδή περίπου τρεις βδομάδες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (20/7/74). Αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που η Ουάσιγκτον έδινε από τότε στη συνεργασία της με την Αγκυρα, ο Κίσινγκερ είχε επισημάνει στον Φορντ πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις ΗΠΑ να μην κατέχουν οι Τούρκοι το ένα τρίτο της Κύπρου», αλλά και ότι στην περίπτωση ενός πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας «ηΤουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ