Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και προετοιμασίες με στόχο το Ιντλίμπ

Από επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ

Copyright 2018 The Associated

Από επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ανεπίλυτες γεωπολιτικές αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και τους συμμάχους τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή φαίνεται να ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε νέες «προειδοποιήσεις» στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ αλλά και σε Ρωσία και Ιράν, καλώντας τους να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε ήταν, όπως συνηθίζεται, «ανθρωπιστικό»: Διατρέχουν κίνδυνο, όπως είπε, να σκοτωθούν «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».

Λίγες ώρες αργότερα, οργανώσεις αντικαθεστωτικών, τζιχαντιστών αλλά και το αντιπολιτευόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο, κατέγραψαν χτες «πάνω από 30» επιδρομές ρωσικών και άλλων αεροσκαφών κυρίως στα περίχωρα της πόλης Τζισρ αλ Σουγκούρμ, μετά από «παύση» 22 ημερών. Η εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έκρυψε πως εντείνονται οι προετοιμασίες για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στη στρατηγική επαρχία Ιντλίμπ, απορρίπτοντας τις πιέσεις του Προέδρου Τραμπ. «Ο συριακός στρατός», τόνισε, «ετοιμάζεται να καθαρίσει τη φωλιά της τρομοκρατίας». Θύμισε πως στην περιοχή δρουν τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που απειλούν παράλληλα και ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και εμποδίζουν τις προσπάθειες για τη δρομολόγηση μίας λεγόμενης «πολιτικής λύσης» που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία, και πως έχουν επίσης σταλεί οικοδομικά υλικά (τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων), ώστε να ενισχυθούν τα 12 τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.

Οι κόντρες αυτές καταγράφονται με παράλληλη αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο σημαντικές ρωσικές ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και άλλων 30 ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών. Στις 8 Σεπτέμβρη, που οι ρωσικές ασκήσεις ολοκληρώνονται, ξεκινούν οι στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας ΗΠΑ - Αιγύπτου, που είναι γνωστές με την ονομασία «Bright Star» και στις οποίες συμμετέχουν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συναντήσεις σε Αγκυρα και Δαμασκό...

Χτες, ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι (που διετέλεσε πρέσβης στην Τουρκία), και ο βοηθός του, βοηθός αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόελ Ρέιμπερν, ολοκλήρωσαν ολιγοήμερη περιοδεία που ξεκίνησαν την 1η Σεπτέμβρη σε Ισραήλ, Ιορδανία και Τουρκία. Ο Τζ. Τζέφρι συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ. Συζήτησαν κυρίως την κατάσταση στη Βόρεια Συρία, με τον Τούρκο υπουργό να επαναλαμβάνει τις ανησυχίες της Αγκυρας για τη δράση των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG που θεωρούνται από την Τουρκία «παρακλάδι» του ΡΚΚ. Ο Τζέφρι, από την άλλη, κατά σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα έθετε τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία. Νωρίτερα, στο Ισραήλ οι Τζέφρι και Ρέιμπερν συζήτησαν ιδιαίτερα το ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τρόπους διατήρησης της ασφάλειας του Ισραήλ σε σχέση «με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Συρία»...

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου και ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, όπου εξέτασαν και αυτοί τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, το Μάνμπιτζ της Συρίας «και άλλα διμερή θέματα». Τουρκική διπλωματική πηγή υποστήριξε πως το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς.

Από την άλλη, προχτές βράδυ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζ. Ζαρίφ ολοκλήρωσε κύκλο επαφών στη Δαμασκό, όπου συνάντησε και τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ηγετών των τριών χωρών που έχουν αναλάβει ρόλο «εγγυητή» της εκεχειρίας στη Συρία: Ρωσία, Ιράν, Τουρκία. Σε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας επισημαίνεται πως «η προσφυγή σε απειλές και πιέσεις αντανακλά την αποτυχία ορισμένων χωρών να πραγματώσουν τα σχέδιά τους στην περιοχή, αφού τους αντιμετώπισαν Συρία και Ιράν». Οπως είναι γνωστό, οι ηγέτες των τριών εγγυητριών χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρ. Τ. Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ